Eipä käy kateeksi niitä suomalaisia, joiden lapset käyvät täällä koulua. Meininki on välillä ihan älytöntä. Koulussa vietetään aivan normaalin pituisia (tai pidempiäkin) päiviä, välitunneille ei oikein tunnu olevan aikaa, liikuntatunnit puuttuvat ohjelmasta lähes kokonaan (jos lapsesi ei satu olemaan jock, cheerleader tai muuten mukana erilaisissa urheilutiimeissä, joiden ihailu on sitten taas aivan suhteetonta) - ja silti akateemiset suoritukset ovat surkeita verrattuna muuhun maailmaan. Tosin pelkkä kouluissa normaalin ravinnon sijasta tarjottava roska varmaan selittää puolet surkeasta pärjäämisestä kansainvälisissä vertailuissa... Eivätkä tunnu kellot soivan, päättäjien päässä siis. Uusin 'uudistus', Bushin surullisenkuuluisa "No Child Left Behind" -ohjelma tarkoittaa pelkästään sitä, että oppimattomuuteen suhtaudutaan vieläkin välinpitämättömämmin kuin ennen: tärkeintä on, että etenemistilastot saadaan siivottua.

Ulkkarin näkökulmasta koulujärjestelmään liittyy muitakin ongelmia. Ensiksikin täytyy jo muuttaessa varmistaa, että sijoittaa perheensä oikean koulupiirin sisälle - elitistisestä ja eriarvoistavasta systeemistä voi olla mitä mieltä hyvänsä, mutta kukapa vapaaehtoisesti lähettäisi lapsensa levottomaan, ylikansoitettuun tai riittämättömästi varusteltuun opinahjoon kun selvästi parempaakin (ja vähemmän hermostuttavaa) on tarjolla. Useimpien täällä asuvien suomalaisten tuskin tarvitsee ihan kauheasti huolehtia lastensa turvallisuudesta koulussa, mutta kyllä turvatoimet ja vartijat ovat silti surullista katsottavaa meidän näkökulmastamme. Sitten kouluissa on kaikkea rasittavaa amer-hössötystä: lippuvaloja, sotatoimista kohkaamista ("Let's all remember to be thankful for our troops in Iraq") ja 'opettajan päiviä', jolloin oppilaille annetaan valmiit käsikirjoitukset siitä, mitä opettajalle pitää kaupasta lahjaksi ostaa ja mitä ihanaa opettajan korttiin tulee kirjoittaa. Eipä juuri kannusta omien mielipiteiden ilmaisuun, aitouteen tai ajatteluun.

Ja sitten ei osata, hitto vie, kunnolla lukea tai laskea. Kirjoittamisesta en viitsi edes aloittaa. Ihme maa.

Koulujärjestelmän tehottomuus on sentään onneksi ollut viime aikoina tapetilla. Eräs pääkanava jopa omisti aiheelle prime time -ohjelma-aikaa noin viikko sitten, otsikolla Stupid in America. Finland for Thought -blogista löytyy linkki ohjelman nettiversioon ja osin ihan asiallista lisäkeskustelua aiheesta, kulttuurien välisellä yhteistyöllä.