Viimeisimmät lukupyrähdykset:
  • Julian Fellowes: Snobs
  • Kurt Andersen: Turn of the Century
  • C.S. Lewis: Prince Caspian
  • Ian McEwan: Saturday
Olivat tuota Andersenia lukuunottamatta varsin mainioita juttuja omissa tyylilajeissaan; uuden McEwanin voisin itse asiassa listata suorastaan loistavaksi. McEwanin ehkä tunnetuin romaani Child in Time ei välttämättä kuulu suosikkilistoilleni, mutta Atonement ja Amsterdam -kirjoista pidin molemmista hyvin paljon. Suosittelen siis McEwania lämpimästi; tämä uutukainen on ilmestynyt jo suomeksikin (ei kovin yllättävällä) nimellä Lauantai.

Narniaan on aina mukavaa palata, vaikka pakko on myöntää, että tästä nimeonomaisesta tarinasta en muistanut kyllä yhtään mitään vaikka se tunnetuimpiin Narnia-tarinoihin kuuluukin. Saattaa tietenkin olla, että se on lapsena jostain syystä jäänyt kokonaan väliinkin. Julian Fellowes puolestaan on paremmin tunnettu elokuvakäsikirjoittajana (Gosford Park); Snobs on herran esikoisromaani. Ja se näkyy: kerronta ei ihan pysy uskottavasti kasassa tässä formaatissa. Aika oivaltavaa ja hauskaa kuvausta silti luokkayhteiskunnan kermasta ja kermaan pyrkivistä, puolikriittisesti mutta selvästi vailla kaunaista painolastia.

Kauhean vähän on silti tullut viime aikoina luettua ja tästä syytän yksinomaan tuota Andersenin kirjaa. Olen todella huono jättämään kirjoja kesken, silloinkin kun juttu/tyylilaji/aihe/käsittely tms. ei todellakaan putoa - luovuttaminen tuntuu jostain käsittämättömästä syystä vähän häviöltä. Niinpä sitten välillä jään jumiin tällaisten junnaavien, tekohauskojen kikkailutiiliskivien kanssa ja se rajoittaa selkeästi lukemisintoa yleisemminkin - keksin vapaa-ajalla mielummin vaikka mitä turhaa puuhaa kuin palaan kirjan pariin, vaikka yleensä lukuhetket ovat minulle kullankallista valuuttaa.

Pitkään jatkunut väsytystaistelu päättyi silti minun voittooni. Kuulutan siis tässä isoisän opettamalla tavalla, lempeän vahingoniloisesti:

Voittaja, segrare, A. M. T. - toinen, andra, Kurt  X. Andersen!!!

Ja näin voi elämä taas jatkua.