Kun nyt sitten päätettiin jäädä tähän asuntoon ja mies sai vielä periaatteesta tingittyä korotetusta vuokrastamme vähäsen, onkin taas aika allekirjoittaa uuden kauden vuokrasopimus.

Ja täällä Ihmemaassahan tuo käy kokopäivätyöstä.

Lähdetäänpä ensin liikkeelle itse sopimuksen perusosasta. Sitä varten on asiaa keksitty kuuden sivun verran. Ja kuten kuvasta näkyy, aika pienellä präntillä ja tiheällä rivivälillä.

57272.jpg

Mutta eihän se mitään. Onhan ihan oikeasti hyvä, että on kunnolla määritelty mistä oikein on sovittu, ettei varmasti tule sitten jälkeenpäin riitaa tai sanomista.

Vaan sitten alkavat loputtomat liitteet (tai lisäykset, kumpi sitten tässä lieneekään se virallinen sopimustermi) ja aletaan siirtyä kevyen komedian kautta ihan rehellisen farssin puolelle. Nautiskelkaa niin pitkälle kuin jaksatte:

 1. AUTHORIZED ENTRY ADDENDUM - Tässä kohtaa selitetään keitä asuntoomme saatetaan päästää sisälle ja saamme myös itse jatkaa armoitettujen henkilöiden listaa (ehdotuksia tyhmemmille: siivooja, puhelinäijät, huonekalutoimitukset)
 2. RENTAL CONCESSION ADDENDUM - Selvitellään, kuinka paljon "alennusta" saamme täysin keksitystä "markkinahinnasta" (asunnon listahinta) ja millä summalla meitä näin ollen voidaan kiristää, jos haluamme livistää ennen sopimuksen päättymistä
 3. PET ADDENDUM - Lemmikkieläinsäännöt ja pikku ystäviltä perittävä vuokra (!)
 4. RELEASE AND INDEMNIFICATION AND COVENANT NOT TO SUE FITNESS CENTER OR SPORTCOURT ADDENDUM - Tämähän ei juuri selityksiä kaipaa... salille mennään vahingoittumaan/sairastumaan/kuolemaan ihan omalla vastuulla.
 5. COMMUNITY RULES AND REGULATIONS - Neljän täyteen ahdetun sivun sääntöpaketti. Sisältää seuraavat aliosiot:

          - yleisten tilojen ovikoodit
          - altaan aukioloajat ja säännöt
          - kuntosali
          - solarium
          - peli/TV-huone
          - siisteys ja jätteet
          - vuokranmaksu
          - henkilökohtaisia turvallisuusohjeita
          - kunnossapito-, huolto- ja korjaustyöt
          - lemmikkieläimet
          - parkkihalli ja liikenne
          - melu ja käyttäytyminen
          - sekalaista (esim. vesisänky sallitaan, jos vuokralainen pystyy esittämään vuokranantajalle todistuksen sen mahdollisesti aiheuttamien omaisuusvahinkojen kattavasta vakuutuksesta)
          - pakettien vastaanottaminen
          - uuteen vuokrasopimukseen johtavista suositteluista palkitseminen

 1. EARLY TERMINATION OPTION ADDENDUM – Saahan sitä aikaisemminkin lähteä mutta siitä kyllä rokotetaan niin että soi, useamman eri säännön kautta.

 2. SMOKE DETECTOR ADDENDUM – Sitoudumme testaamaan palohälytintämme säännöllisin väliajoin ja ymmärrämme (muun muassa) ettei asunnon omistaja ole hälytintä itse valmistanut (mitä?), eikä näin ollen vastaa sen toimimisesta/toimimattomuudesta

 3. LEASE ADDENDUM FOR ALLOCATING WATER/WASTEWATER COSTS – Kuka vedestä maksaa, kuinka paljon ja miksi. Ja miksi siitä pitää maksaa hankalasti erikseen.

 4. LEASE ADDENDUM FOR ALLOCATING TRASH REMOVAL COSTS – Ymmärrämme, ettei meidän tarvitse maksaa roskahuollosta erikseen. Jee.

 5. RELEASE OF LIABILITY (PREMIER/STAR TREATMENT SERVICES) – Henkilökohtainen suosikkilisäykseni! Emme voi haastaa ketään oikeuteen, jos satumme kuolemaan "tähtikohtelun" (including but nor limited to: pakettien vastaanotto ja toimistossa säilyttäminen, alakerran business centerin faxin/tietokoneiden/internetin/tapaamishuoneen käyttäminen, solariumin käyttäminen) seurauksena

 6. VIDEO/PLAYSTATION RENTAL AGREEMENT – Mies ja minä emme ikinä lainaa toimistosta mitään pelejä tai videoita, mutta ymmärrämme silti kopiointilakien sitovuuden, pelien/videoiden mahdolliset lapsia koskevat haittavaikutukset ja palauttamatta jättämisestä seuraavat rangaistukset

 7. TANNING ADDENDUM – Tarkka selostus eri ihotyypeistä ja solariumin vaaroista. Tässä ei kyllä selitetä miksi täällä päin maailmaa kenelläkään olisi yleensäkään tarvetta solariumia kauheasti käyttää.

 8. SATELLITE DISH AND ANTENNA ADDENDUM – Vannon ja vakuutan, että minulla on/ ei ole satelliittiantennia

 9. ADDENDUM TO RENTAL AGREEMENT - CLEANING/ REPAIR/ REPLACEMENT CHARGE LIST – "Paskaks vaan kaikki joka ei oo omaa"- filosofia ei toimi täällä. Etukäteishinnasto mahdollista rocktähtisyndroomaa poteville.

 10. MOLD INFORMATION AND PREVENTION ADDENDUM – Siis on semmonen homma ku toi home ja se on aika kurja juttu ja taistellaanhan kaikki sitä vastaan yhdessä jooko

 11. PARKING GARAGE AGREEMENT – Totellaas sitten niitä kylttejä siellä parkkihallissa. Ja kukaan ei taaskaan muuten ole vastuussa mistään.
 12. CARBON MONOXIDE WARNING – Tätä ette varmaan tienneet, mutta autoista tupruttaa sellaisesta putkesta muun muassa hiilimonoksidia ja siitä voi tulla vähän huono olo.

 13. STORAGE ADDENDUM – Varastossa voi käydä varas.

 14. INTRUSION ALARM/ ACCESS GATE/ PATROL ADDENDUM – Turvallisuusproseduureja, joista kukaan ei kuitenkaan oikeastaan ole vastuussa. Ymmärrämme yskän.

Haukotus. Vai sadepäivän laatulukemistoa camp-hengessä? Asiaa joka tapauksessa vaikka tikusta. Oma arkiymmärrys kun ei millään täällä Ihmemaassa riitä vaikkapa noissa auton tyhjäkäynti- tai homeasioissa. Ja lienee sanomattakin selvää, että meidän molempien allekirjoitus (tai joissain armeliaissa tapauksissa alkukirjainten hutaisu) tarvitaan jokaikiselle sivulle vähintään kerran, monesti useampaankin kohtaan. Ettei sitten varmasti haastella yhtiötä oikeuteen, kerta kaikkiaan mistään tai koskaan.

Monikohan viitsii lukea tämän kolmekymmensivuisen pumaskan ihan sana sanalta läpi?