Kafkakoskella oli niin hyvä kiertisidea, että siihen on ehdottomasti tartuttava. En haasta ketään erityisesti, mutta kommenttilaatikkoon voi ilmoittaa, mikäli aiheeseen päättää joku muukin tästä tarttua. Eli ulkosuomalaisille osoitettu kysymys kuului:

Mitä suomalaisia tuotteita tuot ulkomaille mukanasi Suomesta? (Tai mitä pyydät ystäväsi tuomaan jne.)

Kolmen kova kärki on tässä osoitteessa seuraavanlainen:
  1. KIRJAT: Kotimaisia romaaneja (tai käännöksiä kielistä, joita en osaa ja joista suomeen kääntäminen tuntuu luontevammalta kuin saman lukeminen englanniksi). Niin paljon kuin laukkuihin mahtuu, eli aina liian vähän. Alan jo etukäteen kysellä äidiltä ja paljon lukevilta ystäviltäni vinkkejä ja harhailen Helsingin-reissuilla loputtomasti Akateemisessa. Kirjat ovat myös selkeästi toivotuin lahja/ tuliainen Suomesta.
  2. SALMIAKKI: Täältä ei saa mitään oikeaa salmiakkia, joten melkein kaikki käy. Kestosuosikkini on sitkeä, suolainen Supersalmiakki (pussissa, ei askissa). Mies on viime aikoina lanseerannut perheeseemme myös toisen must-salmiakin, ne värikkäät turkkarit (sweet & sour?). Addiktoivia. Muukin salmiakki on arvokasta valuuttaa. Salmiakkituliaisilla voi myös yllättää: pari vuotta sitten miehen kaveri toi tukkulaatikollisen salmiakkitikkareita. Kestoiloa, jota en olisi itse keksinyt.
  3. RUISLEIPÄ: Ruisleipää on kyllä tietyissä muodoissa tarjolla täälläkin, mutta parasta leipää saa vain itse tuomalla ja pakastamalla. Suosimme eritoten ruispaloja ja muita paahtimeen helposti sopivia ruisleipiä, jotka on helppo sulattaa.
Bubbling under:
  • Suklaa ja muut karkit: Fazerin sininen, Fazerin Marianne-levyt, Fazermintit.... Irtokarkit, ehdottomasti! Emme voi ymmärtää miksi amerikkalaiset mässyttäjäkansana eivät ymmärrä irttarien päälle mitään eivätkä osaa niitä tehdä edes auttavasti. Pehmohedelmänalleklassikotkin (ne oikeat nallekarkit, gummi bears) maistuvat täällä todellakin vain joltain kumin tapaiselta. Kilpailemme miehen kanssa Suomen-matkoilla siitä, kumpi kehtaa rohmuta törkeämmän kokoisen irttaripussin. Minä - ahne - yleensä voitan melko suvereenisti.
  • Suomi-design: Kun asuu kaukana, on mukavaa että kodissa on joitain kansallisia perusesineitä kuten Iittalan viinilasit, Marimekon tekstiilejä ja pari Aalto-maljakkoa. Ei suomalaissuunnittelijoiden maailmalle vienti silti siihen lopu: joka retkellä kolutaan myös Nansot, Design Forumit, Ivana Helsingit ja kaikki mahdolliset uusien nuorten suunnittelijoiden putiikit. Rankkaa kansallismielistymistä on tapahtunut: nykyään on hurjan helppo upottaa aikamoisiakin rahasummia kaikkeen tähän, koska sen avulla a) pidetään loitolla koti-ikävää b) ollaan kunnon suomalaisia c) pysytään kärryillä siinä mitä kotimaassa ja -kaupungissa tapahtuu, kuka on kuumaa kamaa ja mistä kana pissii d) esitetään meillä vieraileville jenkeille kuinka aika tyylikästä jengiä me kuitenkin olemme ("Oh that, that's Finnish design")
  • levyt ja DVD:t: tätä osastoa hoitaa enimmäkseen mies, minun tärkein vinkkinikkarini on radioasemalla työskentelevä ystävä, joka viime reissulla ajantasaisti minua mm. Samae Koskisen levyllä. Levythän ovat täällä Ihmemaassa muuten ehkä vähän halvempia, joten Suomesta raahataan lähinnä sitä eksoottisempaa osastoa. Tällä saralla loistaa myös muusikkoveljeni, tällä kertaa mukaan vinkattiin lastenlevy.
  • fisu: saahan sitä graavilohta täältäkin, mutta yksi paketti kunnon kotimaista tulee silti kylmäkassissa kotiin Helsinki-Vantaalta. Ja toissareissulla keksittiin Riipisen riistaherkun purkitettu lohikeitto - hyvää ja säilyy pitkään! Vielä mielummin toisin porokeittoa ja muita porotuotteita, mutta kaikenlainen liha on tietenkin tuontitavaroiden ehdottomalla mustalla listalla.
  • lehdet: erinomaisen suosittuja etenkin tuliaistoiveina, ne kun eivät vaadi vieraalta edes juuri rahallisia panostuksia, kun mukaan voi kotoa kerätä viime aikoina hankitut naistenlehdet, perjantain Nytin ja päivän Hesarin. Helppoa, halpaa ja tervetullutta.
Me tuomme mukanamme aina myös paljon, paljon muuta (mm. vaatteita ihan siksi, että rapakon takana asuvina saamme ostaa ne Suomesta tax freena), mutta tässä nuo tärkeimmät. Jo tätä listaa katsellessani ihmettelen vain, miten laukkuihin enää mahtuvat ne varsinaiset matkavaatteet.