Ilmassa on suuren kotiseutudraaman tuntua.

104136.jpg

Soitin äsken naapurille kyselläkseni, mistä hänen puhelinvastaajaamme eilen jättämässään viestissä oli kyse - staattista sähinää ja suhinaa oli taustalla niin paljon ettei viestistä saanut sanaakaan selvää. Kävi ilmi, että leffareissumme aikana taloamme oli näytetty Fox 4:n uutisissa taustana reportaasille, jossa käsiteltiin yleisemmin koko alueella mutta erityisesti meidän kompleksissamme tapahtuneita automurtoja. Kyllähän minä tiesin, että silloin tällöin autotallissa ikkunat helisevät ja Hummereista lähtevät renkaat alta, onhan aiheesta saatu poliisitiedotteitakin, mutta kuvittelin kuitenkin kyseessä olevan muutaman irrallisen iskun. Jutussa kerrottiin kuitenkin, että meidän autotalliimme on viimeisen vuoden aikana isketty 26 kertaa. Kaksikymmentäkuusi!! Vastaavat luvut naapurikomplekseissa ovat alle kymmenen. Mahtaa siis meillä olla erityisen hyvät apajat ja harvinaisen helppo kohde.

Useimmiten isketään käsittääkseni neljänteen kerrokseen, koska siellä on läpikulkuliikenteen puuttuessa hiljaisinta ja voroille paras työrauha. Mukaan lähtee kaikki mahdollinen arvokas DVD-laitteista erikoisvanteisiin. Me olemme ilmeisesti säästyneet juuri tästä syystä: emme koskaan jätä autoon mitään esille eikä meillä myöskään ole Libertyssämme telkkaria. Kauhistuttaa silti - myöhään kotiin tullessa ei ole mukava ajatella, että vahingossa osuisi murtomiesten tielle tässä aseiden luvatussa maassa.

Saa nähdä mobilisoiko julkinen nöyryytys managementimme mihinkään tehokkaasempaan toimintaan. Portteja autotallissamme ei ole mutta ei niistä kai olisi sanottavaa hyötyäkään; tehtyjen automurtojen MO on ollut tulla autotalliin sisään kadulle auki olevien käytävien ja porraskäytävien kautta, hoitaa homma porukalla muutamassa minuutissa ja poistua yhtä nopeasti paikalta. Vartijan palkkaamista ovat ainakin aiemmin manailleet liian kalliiksi, ja talon courtesy officer nyt keskittyy lähinnä allasaikoja minuutilla rikkovien poishäätöön ja paikallisessa yökerhossa partioimiseen. Turvakamerat ovat osoittautuneet tehottomiksi ja osittain epäilemme ovatko ne edes toiminnassa; eivät kuulemma kuitenkaan ole auttaneet tämän tilanteen purkamisessa. Tuntuu vaan sairaan typerältä OLLA TEKEMÄTTÄ MITÄÄN - tässähän ikään kuin kutsumme rosmot takaisin aina uudestaan ja uudestaan kun kerran saalis on hyvä ja uhri passiivinen.

Kuinkahan tässä oikein käy?