127685.jpg      127690.jpg

Matkamerkintöjä Brittiläisestä Kolumbiasta:

15/7

klo 9:30
"Kiidämme Zodiac-pikakumiveneellä pitkin Clayoquot Soundin selkää. Aallot ovat isoja maininkeja; meno ei ole hakkaavaa vaan pikemminkin vuoristoratamaista. Vatsanpohjasta nipistää hauskasti jatail_dm1_sm.jpg kasvoille roiskahtelee suolavettä. Vasemmalla läiskähtää ryhävalaan valtava pyrstö ja oikealla harmaavalas suihkauttaa ilma-aukostaan vettä ja vilauttaa jykevää selkäänsä ruoanhakumatkallaan. Hiljaisen ihailupuolituntisen jälkeen kiihdytämme kohti kaukaisia lintusaaria, joiden kallioilla laiskat merileijonat lötköttelevät ja arat hyljeyhdyskunnat tarkkailevat vierailijoita epäluuloisina. Pysyttelemme kunnioittavasti kauempana. Aurinko paistaa; tunnen oranssissa selviytymishaalarissani itseni norjalaiseksi."

klo 12:50
"Täällä juostaan, kävellään, pyöräillään. Joka toisella kulkijalla on kainalossaan surffilauta.
Cool."
127697.jpg
klo 14:00
"Lohibageleista, rapuleivistä, suklaasta ja keltaisista kirsikoista koostunut picnic on huuhdottu alas paikallisella chardonnaylla. Viltillemme laskeutuu ihana raukeus. Long Beachin aalloissa surffataan ja ajopuukasojen väliin on pystytetty leirejä. Otan paidan pois, on lämmin."

klo 15:10
"Suoritusluontoinen tapahtuma: first ever uintini Tyynessämeressä. Vesi on kylmää (kaikilla muilla on märkäpuvut) ja tyrskyissä on ihan pakko kirkua. Jälkeenpäin on taivaallinen olo."

16/7

klo 10:20
127699.jpg"Istun sinisiksi maalatuilla portailla ekoretkitoimiston edessä Tofinon keskustassa. Alhaalla aukeaa satama ja sisälahtea ympäröivät kuusten peittämät vuoret. Tunnen itseni energiseksi aamuisen rantakävelyn jälkeen. Nurmikon sivussa kasvaa päivänkakkaroita ja portaiden juuren kukkaistutusten väripaletti on kuin suomalaisesta saaristosta lainattu. Aurinko lämmittää svetarin peittämää selkää ja ensimmäistä kertaa tänä kesänä tuntuu, että on ihan oikeasti kesä. Hämmästyttävä havainto kaiken viime kuukausien auringonpaisteen ja hikoilun jälkeen; kysyn asiaa mieheltä ja hänestä tuntuu ihan samalta. Niin se on, että pohjoisen lasta lämmittää pohjoinen kesä."

klo 11:45127696.jpg
"Hylkeen virtaviivainen, kiiltävä pää pilkistää vedestä ja heijastaa hassusti auringonsäteitä. Ihailemme sulavaa uimaria koko veneen voimin, kunnes tajuamme rannalla möyrivän mustakarhun. Emme näe enää muuta. Livumme lähes hietikkoon kiinni; karhu jatkaa häiriintymättä kivien kaivelemista ja rapujahtiaan. Sanonta to leave no stone unturned konkretisoituu ennennäkemättömällä tavalla, kun ahkera nalle käy  metodisesti rantaa läpi. Välillä mehevän rapusen napattuaan se rojahtaa hiekkaan makaamaan ja maiskuttelee suunsa tyhjäksi. Olemme myytyjä, oranssiasuinen Otso Fan Club."

klo 13:15
"Kieppaamme jo tutuksi tulleesta kalakaupasta eväät ja aloitamme paluumatkan kohti Nanaimon satamaa. Arcade Fire soi kun ihana Tofino jää taakse. Tunnelma on vähän haikea - tie vie meitä pikku hiljaa kohti maisemia, joissa sielu ei koskaan todella lepää. Juuri nyt ajatus Dallasista tuntuu vastenmieliseltä."

127691.jpg

Kuvat ovat muuten omiani, mutta vikkelistä valaista ei saatu kuvaa, joka ei olisi näyttänyt suttuiselta Loch Nessin hirviöltä. Siispä kuva ryhävalaan pyrstöstä on lainattu Tofino Whale Centren sivuilta; osallistuimme itse heidän järjestämälleen sisälahtien karhuretkelle. Juuri tuon näköisinä ryhävalaat meille kuitenkin aurinkoisella merellä näyttäytyivät.