Viides rooli haastoi minut pohtimaan kirja-aiheisia kysymyksiä:

1. Kirja joka muutti elämäsi
En usko, että mikään kirja on varsinaisesti muuttanut elämääni tai itsessään johtanut mihinkään merkittävään käänteeseen. Lukeminen yleensä on kuitenkin eräs elämääni voimakkaimmin vaikuttaneista tekijöistä; kirjat ovat minulle pysyvä henkireikä, voimavara ja kielellisen notkeuden ja monipuolisuuden perusta. Tästä on kiittäminen eniten äitiäni, joka paitsi lukee itse paljon myös avasi minulle ovet satujen ja tarinoiden taianomaiseen maailmaan. Äitini siskolta taas minuun juurtui käsitys, että kirjaa parempaa lahjaa ei olekaan: muutamia vuosia sain kaikkina merkkipäivinäni häneltä lahjaksi hänen vanhoja, kauniiden kansien peittämiä tyttökirjojaan, joiden kiehtovaan ja usein eksoottiseenkiin taikapiiriin astuminen oli aina yhtä juhlaa. Muistaako kukaan vielä Ursulaa?
 Kirjailijoista ajatteluani on ehkä eniten koskettanut Margaret Atwood.

2. Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran
Luen kirjoja uudestaan aivan jatkuvasti. Tästä (monen mielestä oudosta) harrastuksesta johtuukin, että omistan kirjoja mielelläni. Kaikki hyvät kirjat tulee yleensä jossain vaiheessa luettua uudestaan, mutta luen toiseen kertaan myös vähemmän briljantteja tekstejä silloin kun ne sopivat olotilaan tai mielialaan. Ehkä useimpia kertoja on tullut luettua Taru sormusten herrasta (filologin liitteitäkin jo kahlaa mielellään) ja Austenin klassikoita. Brontën Wuthering Heights-kirjan (Humiseva harju) synkkä romantiikka kiehtoi minua jossain vaiheessa niin, että kirja tuli lyhyen ajan sisällä koluttua läpi moneen kertaan. Aikuisena olen myös tarkoituksellisesti alkanut lukea uudestaan lapsuuden rakkaita tyttökirjoja, jotka tietenkin jo silloin luettiin puhki. Juuri nyt haluaisin lukea uudestaan Rakel Liehun Schjerfbeck-kirjan Helene.

3. Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?
Aika vaikeaa olisi pärjätä vain yhdellä. Ehkäpä jonkun kestosuosikeista sitten? William Boydin Any Human Heart kestäisi varmasti aika monta lukemiskertaa. Toisaalta autiolla saarella olisi loputtomasti aikaa tarttua johonkin haasteeseen, jota ei muuten ole syystä tai toisesta ehtinyt vielä kampittaa. Sternen Tristram Shandy voisi olla tällainen kirja. Tai Joycen Ulysses, joka sekin on kiinnostanut jo vuosia mutta on toistaiseksi jäänyt lukematta.

4. Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi?
Kirjat tietenkin herättävät vaikka mitä tunteita ja ajatuksia, mutta yllättävän harvoin tulen lukiessani varsinaisesti hilpeäksi. Erlend Loen Supernaiivi pääsi aika lähelle ja tunsin sitä lukiessani oloni myös melko kevytmieliseksi, kun omaan nilkkaan osuneet huolenaiheet yhdistyivät absurdiin ajatteluun tasolla, jolla asioista ei kuitenkaan oikeasti tarvinnut sen kummemmin huolehtia. Onhan rehellinen naiivius toki hilpeämpää kuin pureva realismi tai kyyninen sarkasmi. Calvin & Hobbes -kirjat aiheuttavat myös minussa hilpeyttä, vaikka en sarjakuvia muuten juuri luekaan. Huikentelevaisuuteen yllyttävät puolestaan erilaiset matkailukirjat.
EDIT: En tajua miten tämä tipahti pois, mutta kaikkein hilpeimmälle tuulelle minut saavat Tsehovin novellit, jotka ovat kaikin puolin ihania ja ennen kaikkea ratkiriemukkaita. Huikentelevaisiakin.

5. Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?
Vaikka television edessä herkästi vetistelenkin ties kuinka siirappisten ja epäaitojen kohtausten takia, lukiessa harvoin tulee itkettyä vaikka sisäisesti itkettäisikin. Veljeni, Leijonamieli on kirja joka itketti minua nuorempana ihan hirveästi, enkä usko että voisin edelleenkään kyynelehtimättä lukea siitä tiettyjä kohtia ainakaan ääneen.

6. Kirja jonka toivoisit kirjoitetuksi?
Tämä on vaikea kysymys. Toivoisin ehkä lähinnä, että edelleenkin vain kirjoitettaisiin hurjasti - kyllä ne helmet joukosta löytyvät ihan ilman ennakkospesifiointejakin... Yllätykselliset lukukokemukset ovat lisäksi usein niitä parhaita. Ehkä jonain päivänä toivoisin itse kirjoittavani kirjan?

7. Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?
Kaikenlaista saa kirjoittaa, kaikkea ei ole pakko lukea, enkä halua asettaa itseäni sensorin asemaan. Kyllä maailmaan roskaakin mahtuu!

8. Kirja jota parhaillaan luet?
José Saramagon Seeing ja työhön liittyvät opukset

9. Kirja jonka aiot lukea?
Jonossa ovat mm. Auli Mantilan Varpunen ja Dai Sijien Balzac and the Little Chinese Seamstress, joka muuten käsittääkseni kertoo juuri lukemisesta. Viittaan tässä myös kohdan 3 vastaukseen.

10. Haasta viisi bloggaajaa.
Lukisin mielelläni esimerkiksi Minhin, Vintin, Lunaran, Neonillan ja Antin ajatuksia aiheesta. To name but a few.....