163637.jpg
Alcatraz

Matkamerkintöjä San Franista:

20/8

klo 10:45
"Nautimme alakerran Stella Bakeryssa aamiaista. Kadulta tunkee sisään kosteaa ilmaa, paikalliset vitsailevat, että kaupunkiin on palannut normaali kesäsää. Valitsen kuuman kaakaon seuraksi suussasulavan vadelmarenkaan, miestä houkuttaa eniten omenakolmio. Vitriinit notkuvat mitä herkullisimman näköisistä leivonnaisista; luen seinältä, että kahvila on useana vuonna palkittu kaupungin parhaana. Eipä tarvitse näissä kortteleissa hakea hyvää kaukaa."

klo 12:30163638.jpg
"Haight Ashbury tuottaa yllätyksen - turistikrääsän ja  vähän kiillotetun hippihörhöilyn lisäksi alueella on makeita vintage-kauppoja ja muita kiinnostavia liikkeitä. Tännehän piti tulla tavoittamaan jotain kaupunginosan boheemista menneisyydestä ja tässä sitä yllättäen ollaankin ostoshulluuden vallassa! Katkaisemme kierteen pysähtymällä pieneen, puolirähjäiseen pubiin juomille ja kaikenkarvaisia ohikulkijoita ihmettelemään.  Täällä ei kyllä tarvitse kenenkään jännittää, joukkoon mahtuvat sekä linnut että kalat. Oluita hörppiessä tulee samalla sähköisesti selvitettyä mitä angostura oikein on. Maailmamme on modernin mobiili eikä meistä näköjään ole ihan huolettomiksi hillujiksi. Ostan köyhäksi kompensaatioksi vintage-hippimekon."


klo 15:00163639.jpg
"Muutama mäki ylös ja alas ja saavumme Castron sateenkaarikaupunginosaan. Pieniä ravintoloita ja kauppoja, vapaamielistä tunnelmaa on alleviivattu eksplisiittisillä ikkunasomisteilla. Joka toisella miehellä on koira, miksi? Tunnelma on sunnuntai-iltapäivänä leppoisan kiireetön ja aurinko lämmittää; täällä on jotain leffojen San Franciscoa."

21/8

klo 10:10
"Mies hakee kulmakahvilasta aamiaista sänkyyn. Kaakaon ja croissantin lisäksi olemme saaneet kutsun Caffe Triesten 50-vuotisjuhliin ensi lauantaina. Trieste on San Franciscon vanhin kahvila ja mm. Francis Ford Coppola kirjoitti suuren osan Godfather-elokuvistaan siellä. Me joudumme kieltäytymään juhlakutsusta koska vaikutamme lauantaina jo aivan muualla, mutta miehen takana jonossa seissyt kahvilavieras on ilmoittanut saapuvansa paikalle: Yeah, I'll come - I don't have a life anyway."

163645.jpg163644.jpg

klo 11:15
"Ajamme bussilla Chinatownin läpi ties kuinka monetta kertaa. Taas kerran bussissa on lähes pelkästään aasialaisvanhuksia. Kaupunginosien omaleimaisuus jaksaa hämmästyttää."

163640.jpg

klo 11:30
"Vaellamme San Franciscon modernin taiteen museon 2. kerroksessa. Picasso-Matisse-Klee-Rothko-Warhol-Liechtenstein -kavalkadin lisäksi gallerioista löytyy myös mm. Ericssonin vanha mintunvihreä lankapuhelin. Sikamaisen rumaa design-historiaa. Paras osasto löytyy ehkä kuitenkin 3. kerroksesta, jossa sijaitsevat museon valokuvagalleriat."

163641.jpg

klo 14:10
"Museosta uupuneet pikku jalat laahustavat pitkin Financial Districtiä. Sopivaa bistroa tai kahvilaa ei täällä näy mutta väsy on kova, joten änkeämme hädissämme liikelounastajien sekaan vilkkaan ravintolan kadulle asti ulottuvaan jonoon. Mikä tuuri - paikka osoittautuu erinomaiseksi thaimaalaiseksi ravintolaksi, ja jo muutaman minuutin kuluttua virkistämme itseämme Singhalla ja vihreällä teellä. Pian edessäni höyryää valtava kulho Tom Kha-keittoa. Ihminen ei paljon muuta tarvitse kuin kunnon thai-ruokaa, toteaa tyytyväinen mies. I concur! Nyt jaksaa lähteä kipuamaan kohti Coit Toweria."

163646.jpg

klo 19:45
"Hääpäivän ja paikan beatnik-historian kunniaksi keskustelemme miehen kanssa eksistentialistisista kysymyksistä alakerran pizzeriassa. Keskustelu harhailee, ja tulemme pian siihen tulokseen, että minä pidän artisokan ajatuksesta enemmän kuin sen syömisestä, kun taas mies syleilee molempia. Prosciutto-rucola-pizza saa meidät molemmat levitoimaan. Turha melankolia ei ole täällä tarpeen!"

163642.jpg

22/8

klo 10:45
"Tapitamme postikorttitaloja ja niiden takana levittäytyvää kaupunkia Alamo Squarella. Kauniita ovat, otetaan vielä kuva, nyt voi varmaan jo lähteä eteenpäin. Vähän sama efekti kuin Lombard Streetillä - onhan se tosiaan kiemurainen, mutta eipä sitä kauaa jaksa tuijottaa. Tämän kaupungin paras anti on vilkkaassa kaupunkielämässä, erilaisissa naapurustoissa, yleisessä vaeltelussa. Hyppäämme summamutikassa bussiin ja jäämme pois Pacific Heightsissa, jossa saamme vielä nauttia terassilounaasta ja pienestä kävelystä Union Streetillä ennen lähtöä.

Kyllä tänne voisi jäädä."

163643.jpg