144799.jpg Siitä rengaslaskusta tosiaan lupasin vielä kertoa. Kyseessä on siis täysin klassinen "autonrengas" + joki -yhdistelmä, joka jo itsessään on ihan parasta huvia kaikenikäisille. Täällä Texasissa river tubing on lisäksi oikein käsite ja must-juttu. Joka ikinen paikallinen tuntuu heti sanan kuullessaan ajattelevan sankkoja ihmisjoukkoja joella, musiikkia ja naurua, opiskelijabileitä, ylenmääräistä oluenjuontia, koko perheen meluisaa picniciä... Enpä ainakaan heti myöskään keksi ketään paikallista tuttua, joka ei olisi tätä kesäistä ajanvietettä joskus kokeillut.

144801.jpgKonseptihan on niin yksinkertainen, että hommaa voidaan harrastaa lähes millä tahansa renkaalla tai lautalla lähes millä tahansa joella, jossa vesi virtaa riittävän rauhalliseen tahtiin ja jossa on yleisesti ottaen suhteellisen miellyttävää oleskella pidempiä aikoja. Tubingin tarkoitus ei (ainakaan siinä muodossa missä itse olemme siitä täällä aina kuulleet ja miten sen itse myös koimme) ole rykäistä haipakkaan jotain pikku koskipätkää ja lähteä sitten kipuamaan takaisin. Ei, texasilainen tubing on nautiskelua, hengailua, ihmisten tapaamista, viikonloppujuhlintaa. Yleisenä mielipiteenä tuntuu olevan, että paras paikka tähän on Guadalupe-joki Canyon Lakella Texas Hill Countryssa - paikkaan viitataan usein lähimmän suuremman kaupungin New Braunfelsin nimellä. Sinne siis mekin suuntasimme Austinin-retkellämme.

144807.jpgKovan kuivuuden takia Guadalupen vesi on tällä hetkellä erittäin matalalla eikä pidempiä rengaslaskuja suositella niiden venyneen keston takia. Lyhyemmässäkin meni silti melkoinen tovi, sillä vesi virtasi aikamoisen rauhaisaan tahtiin. Pientä pyörähtelyä aiheutui ainostaan muutamassa kovemmassa virtauskohdassa, muuten alavirtaan kulkeuduttiin niin hitaasti ettei liikettä välillä juuri edes huomannut. Jokaiselle laskijalle on oma rengas ja lisäksi lukuisista vuokrauskeskuksista voi napata vielä kylmälaukulleen oman renkaan tai erityisen jokicoolerin. Kuulostaa niin naurettavalta lähteä joelle valtavan kylmäsammion kanssa, mutta tässä kuumuudessa on kitattava jatkuvasti vettä ja joelle kuuluvat lisäksi muutkin nestemäiset virvokkeet - paikalle on tultu viihtymään ja viipymään. Perjantai-iltana eräällä austinilaisella komediaklubilla koomikko sattumalta kuvailikin tubing-ilmiötä juuri nesteyttämisen kannalta; teesinään hänellä oli, että 26 mailin juokseminen (maraton) ei ole juttu eikä mikään verrattuna  siihen, että laskee Guadalupea 26 mailia kaljaa juoden - missään ei kuulemma koskaan ole mahdollisuus nähdä samanlaista armeijaa elimistön kuivumistilasta kärsiviä opiskelijapoikia.

Mekin siis vuokrasimme isolle coolerillemme oman renkaan, joka kulki mukana aina jonkun varpaaseen lenkitettynä. Vinkki tulevaisuuden rengaslaskijoille: ottaakaa ihmeessä mukaan pätkä jotain kestävää narua, jolla seurueen renkaat ja mahdolliset kylmälaukkuviritykset voidaan sitoa toisiinsa niin, että voi makoilla rauhassa pitämättä huolta yhdessä pysymisestä. Joella olikin todella paljon pro-porukkaa, jotka osasivat tällaiset niksit. Samoin näkyi kaikenlaisia144802.jpg us-ko-mat-to-mia ammattilaishurvittelijoiden virityksiä, kuten esimerkiksi yhden seurueen isoon cooleriin sisään rakentamat stereot. Kylkeen oli porattu reiät kaiuttimia varten mutta muuten kansi suojasi laitetta tiiviisti. Ja poppi soi. DJ:n hommat itselleen ottanut nuori mies oli muutenkin varsinainen viihdyttäjä - jokainen biisi vedettiin sanasta sanaan kovaan ääneen ja elehtien niin että joki raikasi. Pidemmän päälle ehkä rasittavaa ja suomalaisesta näkökulmasta täysin käsittämätöntä yleisolemista, mutta tällaisena aurinkoisena hengailu- ja ihmettelypäivänä kovin viihdyttävää.

144800.jpgPäivä oli kuuma ja kylmä jokivesi tuli tarpeeseen; puolessa välissä varovaisena vedinkin pitkähihaisen rantapaidan päälle suojaamaan palamiselta. Ahdistavaa oloa ei silti kuumuudesta huolimatta päässyt tulemaan, sillä helpotus oli lähellä ja juomapolitiikka kunnossa. Lämmöstä olivat kivunneet ajopuille nauttimaan myös pienet jokikilpikonnat, jotka nakottivat oksillaan hauskasti rivissä ja ihmismetakoinnista suuremmin välittämättä. Joella uiskenteli myös suuria hanhia, jotka selvästi odottivat saavansa osansa retkeilijöiden eväistä. Joissain kohdissa kalliot nousivat äkkijyrkkinä ja uljaina joen pientareelta suoraan ylös, ja pitkin  matkaa saimme ihailla monimutkaisia verkkoja muodostaneita, veteen laskeutuvia puiden juuria. Silti reissun parasta antia oli ihmishulluus, tälle joen pätkälle ei kannata erakon vaivautua. Sosialisoituminen ei nimittäin ole pelkästään sallittua vaan myös erittäin toivottavavaa, tänne ollaan tultu juhlimaan ja tapaamaan kivaa porukkaa!

144808.jpg144805.jpg

Seuraava viihdyttäjä tavattiin aika pian mankkamiehen jälkeen; kyseessä oli armeijasta lomalla ollut puhelias kaveri, joka kertoili mitä kaikkea siistiä Texasissa voi tehdä. Laskun paras vitsi kuultiin, kun joen mutkan takaa paljastui keskellä jokea matalassa kohdassa ketjun muodostanut joukko viranomaisia, jotka 144804.jpgpysäyttelivät ohi ajelehtivia seurueita. Yksi katsahdus vihreäasuisiin äijiin ja jo kiepsahti tyypin pää ja hiukan taaemmaksi jääneille kavereille alkoi kaikua huuto: La migra, la migra! La migra, la migra! Jätkä nauroi vedet silmissä omalle jutulleen ja kyllä meitäkin tilannekomiikka nauratti; meille selvitettiin vielä, että lomailevaan seurueeseen kuului muutama hispanokundi, joihin vitsi tietenkin kohdistui. Kukaan muukaan ei näyttäyt tästä liiemmälti loukkantuvan, joten ajelehdimme sulassa sovussa kohti viranomaisia, jotka osoittautuivat paikallisen sheriffin miehiksi, joiden tehtävänä oli tarkastaa kylmälaukut styroksin ja lasin varalta. Ei hullumpi posti kauniina kesäpäivänä, ja poliisit hoitelivatkin tehtäväänsä varsin hyväntuulisina ja vitsaillen. Aika hyvin porukat näyttivät myös ymmärtäneen mitä materiaaleja laskulle ei saa tuoda. Alkoholin nauttiminen sen sijaan on joella enemmän kuin sallittua, tosin jokilaskijan ohjeissa muistutetaan seuraavaa:

NOTE: NO Public consumption of ALCOHOL before 12 noon on Sundays, it's Illegal... wait till 12:01 to start drinking in public!

Kerrassaan mukava kokemus siis monin eri tavoin, vaikka olinkin jotenkin kuvitellut vähän hurjempaa menoa, virtauksen puolesta siis. Jälkiviisaana voin sanoa, että tälle joelle sopi hyvin laiska lilluttelu - oli uskomattoman rentouttavaa vain löhötä renkaalla veden liplattaessa (silloin kun sattui hiljaisempi hetki) ja kuunnella ja katsella ihmisten rupattelua ja hauskanpitoa. Me olimme saapuneet paikalle sopivan aikaisin, mutta etenkin laskun loppupuolella kapeampiin kohtiin alkoi muodstua varsinaisia ruuhkasumia. Voin kuvitella, että joissain olosuhteissa joella voi olla aika sietämätöntäkin, jos olo alkaa käydä ahtaaksi tai fratboy-keskittymät liian riistäytyneiksi.

Mutta meillä, meillä oli hauskaa - a good ol' Texas time!

144803.jpg

kosteaa menoa Guadalupella