148926.jpg

Käytiin eilen katsomassa Nascar-aiheista hölmöilyelokuvaa nimeltä Talladega Nights - The Ballad of Ricky Bobby. Täysin älytöntä meininkiä, tyhmiä juttuja ja navanaluskommentointia - en ollut etukäteen lainkaan innostunut, vaikka autoilukomediaksi elokuva oli saanutkin melkoisen hyviä arvosteluja. Yllättäen takapenkissä naurettiin kuitenkin välillä ihan ääneenkin, ja jouduin aika pian myöntämään tappioni miehelle, joka minut alunperin oli leffaan mankunut.

148921.jpg148924.jpg

Talladega Nights kertoo hölmön kilpa-autoilijan Ricky Bobbyn tarinan, jonka voi melko hyvin tiivistää elokuvassa esiintyneeseen lauseeseen Ricky Bobby is not a thinker, he's a doer. Leffan parasta antia ovat Ricky Bobbyn ja hänen parhaan ystävänsä väliset debiilit keskustelut, ja muutenkin elokuvan hauskuuden kannalta on tärkeää ymmärtää kulttuurisidonnaisia vitsejä, satiiria, aksenttien viittauksia ja älyttömiä sanaleikkejä. Pilkkaa tehdään yhtä lailla amerikkalaisesta voittajanpalvonnasta, sponsoreista, ranskalaisista, Haliburtonista, perheravintoloista ja underdog-urheiluelokuvista kuin varsinaisesta Nascar Nation-kultttuuristakin. Läsnä ovat tietenkin kilparadoilta tutut elementit: machoilumusiikki, kokoontaitettavat tuolit, hävittäjien ylilento, mylvivä yleisö, isotukkaiset rata-autoilu-groupiet ja yleinen punaniskameininki.

148927.jpgOsansa hauskuudesta tarjosi myös muu leffayleisö, joka luotettavaan amerikkalaiseen tapaan voihki ja peitti kasvonsa kun valkokankaalla näytettiin kahden miehen välistä suudelmaa. Komediaelokuvassa! On se rankkaa.

Kuvituksena tällä kertaa ihan oikeaa Nascar-huumaa: miehen räpsimiä kuvia Texas Motor Speedwaylta, jonne saimme viime vuonna ilmaiset liput. Minä en lupaavista kulttuurikokemuksista huolimatta kyennyt mukaan, rajansa kaikella. Mies meni amerikkalaisen naapurin kanssa ja pursuili kotiin tultuaan tarinoita Nascar-hulludesta. Totta se on.

Talladega Nights oli kuitenkin minusta oikeasti hauska. Keskittykää kuuntelemaan juttuja, sillä hyväkään käännös tuskin tekee dialogille oikeutta.

148923.jpg