Oletko koskaan törmännyt kuntosalilla Seurustelijaan? Siihen tyyppiin, joka liimautuu kylkeesi ja puhua pulputtaa ummet ja lammet ties mitä tyhjänpäiväisyyksiä, kun itse yrität hiki päässä jalkakyykätä tai vetää kuntopyöräohjelman pahinta mäkeä? Tyyppiin, joka ei ymmärrä lopettaa, vaikka hänen vaatimansa vastaukset saavat mitä ilmeisimmin sinut lähes tukehtumaan, vaikka kääntäisit selän ja alkaisit tehdä uutta liikesarjaa, vaikka korvillasi olisi kuulokkeet ja joutuisit alvariinsa nyhtämään niitä sivuun tuskastuneen näköisenä?

Seurustelijoitahan löytyy varmasti melkein maailman joka kolkasta, mutta täällä Ihmemaassa heitä on erityisen paljon. Tai sitten olen tavannut heidät kaikki. Kun kävin aikoinaan Y:llä treenaamassa,opin nopeasti tietyt kellonajat, jolloin Mr. Seurustelija #1 tai Mrs. Seurustelija #3 yleensä ilmaantui salille, ja joko joko välttelin näitä ajankohtia mikäli mahdollista tai sitten varmistin etukäteen, että minulla olisi todellakin aikaa tehdä ohjelmani loppuun keskeytyksistä ja ylenmääräisestä sosialisoitumisesta huolimatta. Jotkut tapaamistani Seurustelijoista olivat oikeasti tosi kivoja; aamulla on kuitenkin usein jo hoppu eteenpäin eikä salilla ehtisi tai jaksaisi tuntikausia viettää. Sitä paitsi nautin itse enemmän suhteellisen intensiivisestä harjoittelusta kuin löysästä hengailusta. (Jälkimmäistä harrastan tosin mielelläni kotona, uima-altaalla tai baarissa.)

Mies on legendaarisen hyvä seurustelijatyypin karkoittaja. Sinnikkäimmätkään yrittäjät eivät horjuta miehen vakaumusta olla kiinnittämättä Seurustelijaan mitään huomiota silloin kun häntä ei huvita. Kyllä mies suoriin kysymyksiin vastaa, mutta sillä tavalla töksäyttäen, että toisen on mahdotonta tulkita sitä kutsuksi jatkaa keskustelua. Jopa lentokoneessa, jossa Seurustelijan vierestä ei pääse millään pois (ja jossa monilla on kova tarve jutella), mies jätetään aika nopeasti rauhaan. Salilla hän ei kuulisikaan mitään kuulokkeidensa läpi - sivuillehan ei vilkuilla - kun minä taas menen aina halpaan ja siirrän Nanon kuuloketta kohteliaasti pois korvalta kun seurustelija aloittaa. Jos sillä vaikka on oikeasti jotain asiaa! Kun selviää, että kyse on pelkästään vanhasta kunnon seurustelusta, olen usein jo nalkissa - töksäytteleminen tuntuu jotenkin niin raa'alta peliltä, että erehdyn aina käyttäytymään tavalla joka tulkitaan riittävän ystävälliseksi keskustelun jatkamiseen.

Älkää käsittäkö väärin. Olen tosi seurallinen, ja mies ja kaverit voivat todistaa, että puhun liikaakin jos niikseen tulee. Minusta on kiva, että salilla moikataan, ja miksei sitä voisi venyttelyn aikana tai vettä hakiessa paria sanaa vaihtaakin. Missä tahansa voi tavata tosi hauskoja tyyppejä. Minusta on myös ihan jees mennä salille seurassa; se voi jopa lisätä motivaatiota ja ainahan sitä ehtii jonkun kommentin huikkaamaan, kun on samalla luottamus siihen, ettei toinen odota mitään puhetulvaa silloin kun kiskotaan punttia hauikset polttaen ja hiki valuen. Treenin jälkeen on lisäksi mukava paistatella yhteisessä hyvänolontunteessa, tuntea kenties kevyttä ylemmyydentuntoa niitä laiskiaisia kohtaan, joiden suonissa eivät endorfiinit virtaa.

Arvatkaa silti onko kivaa, kun vastaan siihen ensimmäiseen kysymykseen ja perussetti lähtee rullaamaan:

Oh, I love your accent! Where are you from? Oh, Finland...  That's near Russia / in Europe / like Sweden / somewhere around Switzerland, right? Did you learn English at home? How many languages do you speak? So what are you doing here? Oh, I know them, I used to have their phone. How long have you been here? How do you like Texas? What do you mean pros and cons? What DON'T you like? So are you guys going to stay here? Oh, you would really leave? Where's your family? But you're an American citizen now, right?

And so on and so forth.

* * * * * * * *

Arvaatte varmaan, mitä tänään tapahtui.

* * * * * * *

185690.jpgOn muuten aika lämmin vielä; salikeikan jälkeen ajattelin vähän jäähdytellä kävelemällä kompleksin ympäri sen sijaan että olisin kipaissut käytäviä pitkin suoraan kotiin. Good thinking, Sherlock! Vaikka ei kai sitä kryptassa valvova, näytön loisteesta säteilyannoksensa saava voi säästä niin tarkkaan tietää... Hiki valui pihan viertä tarpoessa kahta kauheammin, mutta kesän helvettihelteiden jälkeen se ei kuitenkaan tuntunut mitenkään erityisen ahdistavalta. Ja oli ihanaa kun aurinko paistoi kasvoille! Olen mitä ilmeisimmin ulkoilun puutteessa.