Kaikesta sitä ihminen jääkin paitsi kun nököttää sisällä kelmeässä keinovalossa ja sulkee silmät ja korvat muulta todellisuudelta.

Taukoa pitäessäni katsoin viiden uutisia ja hetimmiten kuvaan ilmestyi epäilyttävän tuttuja maisemia. Kas, edessämme oleva pankki oli tänään ryöstetty! Hälytykseen vastanneet poliisit olivat nähneet pankista uloskiitäneen miehen nouseen SUV:iinsa ja lähtivät pillit vinkuen perään. Tästä rosmo oli sen verran herpaantunut, että yritti kahden korttelin päässä moottoritiellä karkuun väärään suuntaan. Sehän ei vetele, tuumasivat polisiisit, ja napauttivat autollaan pankkiryöstäjää takapuskuriin. Sinne kellahti pakoauto sitten ojaan ja paikalliskanaville siunaantui ihanteellinen mahdollisuus ilmakuvaukseen. Kukaan ei tällä kertaa loukkaantunut.

Jos olen lähikorttelin tapahtumien suhteen kahvilla niin enpä kotitoiminnastakaan kovin korkeita ajantasaisuuspisteitä saa, päättelypapukaijamerkeistä nyt puhumattakaan. Huomasin aiemmin viikolla, että mies oli kirjoittanut jääkaapin ovessa roikkuvaan kalenteriimme tämän päivän kohdalle Friday Night Lights. Kummastelin kovasti mistä oli kyse, mutta jotenkin aina unohdin kysyä. Välillä asia nousi mieleen ja pohdin kuumeisesti mihin merkintä voisi viitata. Kyseinen nominaalirakenne, jota itsekin käytin erään postaukseni otsikossa jokin aika sitten, on ainakin vuoden parin takaisen elokuvan nimi (mutta miksi nyt, eikä mies kai siitä leffasta nyt niin kiinnostunut olisi), ja tällä hetkellä televisiosta tulee myös samanniminen sarja (mutta sen lähetyspäivä on tiistai).

No, asia selvisi sitten eilen, kun naapuri soitti miehelle varmistaneensa ne tämän päivän futismatsiliput. Kyse ei siis ollutkaan amerikkalaista urheilu- ja kulttuuriperinnettä kuvaavasta draamatuotteesta vaan perinteestä itsestään! Melko lahjakkaasti olen näköjään onnistunut vieraantumaan todellisuudesta... Amerikassahan on tosiaan aika luontevaa, että perjantai-iltaisin pelataan sitä futista; tällä kertaa meidät oli kutsuttu mukaan, koska naapuri halusi esitellä loistavan esimerkin (kaksi paikallista joukkuetta, jotka molemmat kuuluvat maan parhaimmistoon) high school -jalkapallo-ottelusta cheerleadereineen ja koulun urheilujoukkueeseen kohdistuvine, meidän näkökulmastamme järjettömine intohimoineen ja draamoineen. Oli itse ollut tänä aamuna jo toisen koulun pep rallyssa...

Joka tapaksessa mies lähti äsken naapurin kanssa katsomaan peliä, minä olin lopulta aivan liian väsynyt ja päivän töissäkin riittää vielä aherrettavaa vähintään pariksi tunniksi. Enpä tosin ole tuosta jenkkifutiksesta yhtään innostunut, kuten on varmaan tullut jo moneen kertaan mainittua, mutta olisi ollut kyllä ihan hauskaa mennä mussuttamaan hodaria ja katsomaan kuinka vakavaa puuhaa tuo törmäily on täällä jo high school-tasolla. Se olisi lisäksi paitsi palauttanut minua ympäröivään arkitodellisuuteen myös sopinut viikonlopun paikallishenkeen - Downtown Dallas ja eritoten sen West End on tällä hetkellä tupaten täynnä texasilaisia ja oklahomalaisia jalkapallohulluja, jotka valmistautuvat vuoden perinteiseen collegefutiksen paikalliskohtaamiseen State Fair Parkin Cottonbowlilla, jossa huomenna ottavat yhteen Texas Longhorns (TU) ja Oklahoma Sooners (OU). Red River Rivarly, niin kuin täällä nokkelasti sanotaan osavaltioden väliseen rajajokeen viitaten.

Minulle on kuitenkin luvattu täysi kulttuurirapo ja kuviakin, jos vain hyviä kohteita löytyy ja miehen laukaisinsormi on riittävän nopea kaikkien niiden savustettujen wingsien jälkeen, joita naapuri hänelle lupaili. Ehkäpä siis tekin pääsette osallisiksi tästä jalkapalloinfernosta.

Maltatte epäilemättä tuskin odottaa.