En kirjoittanut tästä eilen illalla kun tuli niin kauhean paha olla.

Joitain asioita on kuitenkin päästävä ihmettelemään ääneen.

Eilen Pennsylvaniassa turhautunut ja "jumalalle vihainen" mies hyökkäsi pieneen amishien maalaiskouluun ja tappoi ja haavoitti yli kymmentä tyttöä. Motiivi on hämärä ja saattaa sellaiseksi jäädäkin, sillä ennen poliisien sisääntunkeutumista mies ampui myös itsensä.

Kauheinta tapauksessa on, että se oli kolmas amerikkalaisissa kouluissa tapahtunut ammuskeluvälikohtaus viikon sisään.

Kolmas. Viikon sisään.

Eniten sen muistutti Coloradossa viime viikolla tapahtunutta hyökkäystä, jonka tekijä oli myös ulkopuolinen eikä avannut tulta heti kouluun päästyään, vaan laittoi lapset riviin taulun eteen, ahdisteli tyttöjä ja suoritti teloituksensa lopulta harkitusti.

Eri tahojen profiloijat ovat hämmentyneitä; täällä on nielty se katkera kalkki että lapset ampuvat pahassa olossaan toisiaan, mutta nyt kouluista on lisäksi yhtäkkiä tullut helppo raivonpurkukohde #1 jokaiselle turhautuneelle, kostonhaluiselle yksilölle, joka haluaa kylvää tuskaa laajemmallekin. Moneen otteeseen monet eri eilen haastatellut asiantuntijat puistivat päätään ja totesivat, että näitä tyyppejä on lähes mahdotonta profiloida, saatika sitten pitää poissa koulujen lähistöltä. Urbaanien aluiden koulut ovat perinteisesti olleet enemmän varuillaan ja niitä on pidetty oppilaille vaarallisempina; nyt väkivalta onkin yllättäen kohdistunut sinne missä sitä kaikkein viimeiseksi odotettiin.

Mitä asialle voidaan tehdä? Jo Pennsylvanian ampujaa on epäilty copycat-toiminnasta Coloradoon viittaavien yhtäläisyyksien takia. Mikä estää ketä tahansa toteuttamasta samaa "kostoa yhteiskunnalle" lähes missä tahansa koulussa lähes milloin tahansa? Usealla koululla on jo metallinpaljastimet ja turvakamerat, joissain on vartijoita, kouluun mennessä ulkopuolinen joutuu yleensä ilmoittautumaan ja usein auki olevia sisäänkäyntejä on turvallisuusyistä enää rajoitetusti. Maalaiskouluissa on ajateltu, että peltojen keskellä saa varmaan olla rauhassa muutenkin. Mikään ei kuitenkaan näytä auttavan. Jotain kouluväkivaltaa vähentävää konferenssia se Bush kuuluu nyt puuhaavan, mutta ratkaiseeko se sen, että yhteiskunta on sairas?

Tänäkin aamuna miljoonat vanhemmat ovat lähettäneet lapsensa opin tielle. Toivon, että he palaavat kotiin rauhassa, terveinä ja vahingoittumattomattomina niin tänään kuin tulevaisuudessakin.

Paholainen olkapäälläni kuiskaa: Don't be holding your breath.