thanksgiving.jpgHoliday Season on nyt sitten taas täällä. Erilaiset lahja- ja koristehössötykset ovat toki olleet ajankohtaisia jo vähintään kuukauden päivät (lokakuussa marketin joululaulut ja kalkkunakoristeet eivät kyllä ainakaan meikäläiseltä juurikaan hymyä irrota), mutta tänään Ihmemaassa alkaa vuoden suurin lomaviikonloppu ja tärkein juhla Thanksgiving. Kaikki tiet ja lentokentät ovat olleet jo viime viikonlopusta tukossa, kun ihmiset pyrkivät lomaksi "kotiin" tai hurvittelemaan - uutisten mukaan Texasista katsoen tärkein lomakohde kiitospäivän aikaan on Florida. Siellä mekin vietimme ensimmäisen Thanksgiving-juhlamme vuonna 2003 ja olipa kieltämättä ihan mukavaa natustella kalkkunaa pikkumekossa terassilla pimenevällä, lämpimällä Key Westin saarella.

Varsinainen kiitospäivä on aina torstai ja tänä vuonna olemme ensimmäistä kertaa menossa viettämään the päivää amerikkalaiseen kotiin; naapurimme kutsui meidät osallistumaan perheensä juhlintaan vanhempiensa luona. Perhe saa sitten kuulemma ihmetellä meitä kummallisia ulkkareita ja me puolestamme kurkistaa heidän preeriatraditioihinsa. En ole täysin selvillä mitä heillä kiitospäivänä yleensä tapahtuu, mutta peruskaavan mukaanhan silloin katsotaan televisiosta amerikkalaista jalkapalloa ja syödään liikaa kalkkunaa ja muuta kausiruokaa. Aika samaan tyyliin sujui muuten myös puertoricolainen kiitospäivän vietto, johon pääsimme tutustumaan toissa vuonna, tosin niissä juhlissa grillattiin pihalla lisäksi kokonainen sika.

thanksgiving_word_search.htm_txt_turkeywPerjantaina on sitten yleisen lomapäivän mahdollistamana ns. Black Friday eli vuoden kiihkein shoppailupäivä. Kauppojen kassoihin kilahtelee tuolloin eniten mammonaa, kun lomakansa ryntäilee hurjien alennusten ja pistämättömien joululahjadiilien perässä. Monissa liikkeissä ovet avataan innokkaimmille jo pari tuntia normaalia aiemmin ja on aina todella hämmästyttävää nähdä uutisista, kuinka moni todellakin jonottaa parkkipaikalla kuudelta aamulla perhejuhlaviikonloppuna vain päästäkseen käsiksi early bird-supertarjouksiin. Tänä vuonna aikaisin ovien avaamisajankohta jota olen kuullut mainostettavan on klo 5 läheisessä outlet-tavaratalossa. Please! Meille päivä tietää oikeastaan ihan mitä tahansa muuta kuin ostosten tekemistä - luultavasti löhöilemme kotona, poltamme kynttilöitä, herkuttelemme ja nautimme yhteisestä vapaapäivästä.

Juhlakauden alkaminen merkkaa myös kerjuukauden alkua. Kirjoitinkin tästä hiukan vajaa vuosi sitten, minua kun kovasti ahdistaa ylenmääräinen kotiin soittelu, kellojen kilkuttelu kadulla ja hyväntekeväisyyden pakkomyynti. Ehkäpä se on täällä pakko toteuttaa niin jotta saataisiin keräyksistä kunnon tuotto, mutta minua moinen pakkopulla ei houkuttele auttamaan. Muuten osallistun sekä vapaaehtoistöihin että keräyksiin äärettömän mielelläni, haluan vain itse päättää kohteista ja ajankohdasta (voihan yhteishyvään kai osallistua muulloinkin kun tonttujen vahtiessa...?). Tänäkin vuonna aion itse etukäteen valita avustuskohteen tai pari ja pysytellä sitten niissä. Taloyhtiömme helpotti valintaa sikäli, että asukkaille eilen toimitettujen tiedotteiden mukaan koko yritys osallistuu suur-Dallasin alueella järjestettävään kasikanavan säämiehen (!) tukemaan vuosittaiseen lelutempaukseen, jolla kerätään joululahjoja vähäosaisille lapsille. Santa's Helpers Toy Drive-keräyspiste siis ilmaantuu myös meidän yleisiin tiloihimme, joten siihen osallistuminen on helppoa ja kohde on lisäksi ihan mukava (viimekin vuonna taisin itse asiassa osallistua johonkin lelukeräykseen). Taloyhtiö ymmärtää myös ystävällisesti muistuttaa seuraavaa:

The deadline for all your tax deductible donations is Sunday, December 10 at the close of business.

Hyväntekeväisyyteen osoitetut lahjoitukset saa siis todellakin vähentää täällä verotuksessa, mikä onkin ihan mainio idea maassa, jossa yksityistä hyväntekeväisyyttä tarvitaan sattuneista syistä runsaasti.

Suomessa juhlakauden aloittaminen tuntunee vielä hiukan kaukaiselta ajatukselta, eikä tuo kiitospäivä tietenkään kovin syvälle kolahda meillekään, koska sen historia ei ole meidän historiaamme. Siitä pidän kuitenkin kiinni, että vähintään tuona yhtenä päivänä vuodessa on hyvä listata ihan konkreettisesti niitä asioita joista on itse kiitollinen.

Niitä asioita on paljon. Todella paljon.
Hyvää kiitospäivää!