Ehdin tänä aamuna pitkästä aikaa sijaistelemaan lukutaitojärjestöön. Päivän lukukappale käsitteli kevättä, huokailimme kaikki haikeina harmaan ja kostean aamun väristykset vielä liian selvinä mielessä. Enkä muuten ollut ollut ainoa, jonka unet olivat jääneet vähäisiksi viimeöisten maailmanloppumyrskyjen takia. Kotiin tultua kyllä nauratti aamuinen haikailumme, sillä elohopea oli lähtenyt nousuun ja loppuviikoksi on luvattu - uskomatonta - 26-27 astetta JOKA PÄIVÄ.

AmericanEagle.gifTunnin lopussa vaihdoimme muutaman sanan myös huomisista vaaleista. Taas kerran tuli kovin kipeästi esille, kuinka hankalaksi äänestäminen on täällä tehty. Ensinnäkin potentiaalisen äänestäjän on oltava rekisteröitynyt äänestäjä kotipaikkakunnallaan, ja tämä ei siis hoidu automaattisesti siten, että esimerkiksi poliisille ilmoitetaan osoitteen muutoksesta (joka siis vaaditaan ajokorttia varten aina muutettaessa). Äänestäjäksi on rekisteröidyttävä erikseen, muuten uurnille ei ole asiaa. Sen lisäksi, että lähihistoriasta löytyy hyvä esimerkki siitä, kuinka tällainen käytäntö avaa oven erilaisille epämääräisyyksille, hävinneille papereille ja suoranaisille väärinkäytöksille, systeemin ei voida myöskään väittää rohkaisevan ihmisiä äänestämään - ja jos mukaan heitetään vielä vaikkapa lukutaidottomuus, ei ole kyse ihan pelkästään viitseliäisyydestä tai sen puutteesta. Puhumattakaan siitä, että rikosrekisterihän vaikuttaa täällä myös äänestysoikeuteen.

Yksi oppilaista harmitteli, ettei voi äänestää täällä, koska on edelleen kirjoilla New Orleansissa, josta he joutuivat viime vuonna Katrinan takia pakenemaan. Paperisota on kuulemma täysin overwhelming, kun kaikki dokumentit tuhoutuivat katastrofissa ja elämää rakennetaan pikku hiljaa uudestaan. No, tämähän on tietenkin subjektiivinen näkemys tilanteesta, voihan olla että äänestäminen onnistuisikin, jos siihen olisi oikeaa kiinnostusta ja yritystä, mutta turhan helpoksi sitä ei ole ainakaan tehty. Toinen oppilas puolestaan ilmoitti käyneensä äänestämässä jo ennakkoon ja nauroi, että kävi muuten työstä - näissä vaaleissa ei nimittäin riitä yhden numeron tai parin ruksin raapustaminen, vaan täyteltävää riittää molemmille käsille. Herääkin kysymys, kuinka moni jaksaa oikeasti ajatuksella osallistua kaikkiin mahdollisiin päätöksiin, joihin kansalla olisi huomenna valta puuttua.

Huomennahan siis äänestetään ensinnäkin liittovaltion välivaaleissa koko edustajainhuoneen kokoonpano uusiksi ja senaattiin 33 uutta senaattoria; esimerkiksi Texasissa senaattori Kay Bailey Hutchison (R) kisaa uudelleen nimittämisestään ("a Senator for all Texans"). Tämän lisäksi yli puolet osavaltioista äänestää kuvernööreistään; niin myös täällä meillä. Bush saapunee aivan näillä hetkillä Texasiin, jonne hänen viime hetken kampanjointikiertueensa republikaanien puolesta päättyy. Osavaltiotasolla täytetään kuvernöörin paikan lisäksi sen sun seitsemän muuta virkaa, joita varten ehdokkaat ovat kampanjoineet paikallistasolla ahkerasti etenkin viime viikot. Nyt tarvitsisi enää tietää mitä tekee esimerkiksi Texas Comptroller ;)

Ei äänestäminen kuitenkaan osavaltiotasolle lopu. Jokaisessa kaupungissa äänestetään lisäksi listasta erilaisia ehdotuksia, mikä nyt missäkin on ajankohtaista. Tässä kohtaa etenkin tulee välillä pohdittua "liiallista" kansanvaltaa - kuinka moni on oikeasti niin hyvin selvillä vaikkapa oman kaupunkinsa rahanjakoasioista, että pystyy järkevästi osallistumaan sentyyppiseen päätöksentekoon? En tässä mitenkään halveksu ihmisten älykkyyttä, mutta kun polittinen valveutuneisuus ei muutenkaan ole täällä ihan itsestäänselvyys (lieneekö sitä missään), epäilen voivani aika turvallisesti väittää, että suurimmalla osalla ihmisiä ei ole pienintäkään aavistusta a) mistä kaikesta tällä kertaa äänestetäänkään ja b) mitä faktoja näiden paikallisasioiden taakse kätkeytyy. Eikö tässä kohtaa voisi ajatella sitä edustuksellisuutta - kansan valitsemat edustajat tekisivät sitä mistä heille maksetaan ja päättäisivät asioista, joista heillä kaiken järjen mukaan on enemmän tietoa kuin average Joella? Totta kai ongelmana on, että silloin raha-asioista päätetään aika lailla polittisin perustein, mutta nytkin kai monet niistä ihmisistä jotka yleensä jaksavat täyttää laput loppuun asti (ja läheskään kaikki eivät kuulemma jaksa) äänestävät ehdotuksista sen mukaan miten heidän oma edustajansa on heitä vaalinaluskampanjoinnissaan neuvonut. Same difference? Meidän kotikaupungissamme äänestetään alkoholinmyyntioikeuden lisäksi 335 miljoonan taalan arvoisesta 11 kohdan bond proposition-paketista:

  1. Street and transportation improvements
  2. Storm drainage and flood control improvements
  3. Park and recreation improvements
  4. Library improvements
  5. Expansion and rehabilitation of city buildings and facilities
  6. Animal shelter facility
  7. Fire facilities and new equipment
  8. Public safety and municipal voice and data systems
  9. Veterans Memorial Park
  10. Infrastructure improvements for economic and business development
  11. Senior citizens' community center
Koko vaalipaketin raskautta ja tämän vaikutusta äänestäjiin kuvastanee hyvin, että esimerkiksi Dallasin pormestari Laura Miller on kampanjoinut radiossa suoraan sen puolesta, että kaupungin äänestäjät "laittaisivat Dallasin etusijalle" ja kelaisivat uurnilla suoraan paketin loppuun eli paikallisuudistuksia koskevaan osaan! Oletuksena on siis selkeästi, että järjestyksessä äänestämällä moni ei koskaan pääse perille asti - ei ainakaan ajatuksella. Mielenkiintoinen systeemi.

Huomenna jännätään!

kuva

EDIT 18.06 CT
Tässä vielä katsaus kuumiin vaalikysymyksiin ympäri maata.