Autoilijathan ovat jo vuosia voineet ostaa ties missä itselleen erikoisrekisteritunnuksia, joiden avulla imagotietoinen kuski voi viestittää kanssaliikkujille muunmuassa nimensä, ikänsä tai muita henkilökohtaiseen brändiinsä liittyviä tärkeitä asioita. Sanojahan voi aina lyhentää, markkeerata kirjaimilla tai korvata numeroilla, rajoina ovat kai lähinnä sallitut yhdistelmät ja rajallinen pituus.

Ainakin Ihmemaassa on kuitenkin keksitty jo aikaa sitten, että pelkät rekisteritunnuksen kirjaimet ja numerot sallivat aika vähän luovaa ilmaisua. Autojen luvatussa maassa rekisterikilpi on nimittäin erinomainen tapa harrastaa kommunikaatiota aamuruuhkassa tai virittää parkkipaikalla mukavaa small talkia; täällä kun suositaan muutenkin erilaisten mielipiteistä, harrastuksista, lapsista ja huumorintajusta kertovien tarrojen jne. kiinnittämistä auton takaosaan, jotta kanssakaasuttelijat tietäisivät minkälainen tyyppi ratissa oikein istuu. Miksei siis rekisterikilpeäkin käytettäisi täysivaltaisesti hyväksi.

Ensinnäkin osavaltioilla on tietenkin omat rekisterikilpipohjansa. Texasin uusin malli otettiin käyttöön vuonna 2000 ja näyttää tältä:

texas_plate.jpg

Aika hieno, eikö totta? Tässä jo kerrotaan sekä kotipaikasta että osavaltioylpeydestä: meilläpä on paitsi villiä länttä MYÖS öljyä JA avaruussukkulameininkiä. Not too shabby, tämä takamuksessaan ajelee oikein mielellään.

Monesti kuitenkin ihmisillä on tarve kertoa paljon muutakin. Ja valmiita erikoispohjiahan riittää! Rekisterikilvellään voi viestiä esimerkiksi seuraavista asioista:

ALMA MATER (hemmetin tärkeä juttu tässä maassa - jos on colleget käytynä niin värejä tunnustetaan, paitoja käytetään ja futisjengiä kannatetaan vielä viidenkymmenen vuodenkin päästä):

smu.jpg
(esimerkkinä Dallasissa sijaitsevan yksityisen yliopiston SMU:n laatta, jonka dynaamista mustangihahmoa ei voi olla ihailematta)

VETERAANIUS/ SOTAPALVELUS:

wwiivet.jpg
(esimerkkinä toisen maailmansodan veteraanien laatat; laattoja saatavilla myös aktiivipalveluksessa oleville - Navy, Army, Air Force, Operation Iraqi Freedom... - ja kunniamerkkien saajille)

ORGANISAATIOT:

dontmess.jpg

ymca.jpg
(saatavilla useiden kymmenien eri organisaatioiden laattapohjia; esimerkkeinä roskaamisenvastaisen Don't Mess with Texas-ohjelman ja vanhan kunnon YMCA:n aka nuorten miesten kristillisen yhdistyksen kilvet)

URHEILUJOUKKUEET:

stars.jpg
(esimerkkinä lätkäjoukkue Dallas Starsin kilvet; saatavilla kuuden eri ammattilaisjoukkueen kannatuslaattoja)

YLEISÖN PALVELIJAT:

txvolfir.jpg
(esimerkkinä vapaahtoiselle palomiehelle myönnettävät laatat; tähän kategoriaan kuuluvia laattoja täytyy yleensä anoa erikseen ja sen oudoin erikoisuus on "paraatiajoneuvolle" myönnettävät erikoiskilvet)

ANTIIKKIAJONEUVOT (tätähän ei muuten ajoneuvosta havaitse):

antique.jpg
(mm. klassisille moottoripyörille on luonnollisesti omansa; lisäksi moottoripyöräilijöille on kokonaan oma kokoelmansa erilaisia erikoispohjia)

TRAILERIT:

qtrhorsetrailer.jpg
(kolme eri vaihtoehtoa, esimerkkinä Quarter-hevostelijoiden oman yhdistyksen kyltit)

Lisäksi rekisterikilpensä voi kustomoida aivan itse kokonaan, tosin designin tulee täyttää tietyt muodolliset ja soveliaisuuteen liittyvät vaatimukset ja siinä saa olla korkeintaan kaksi symbolia. Ei kun piirustamaan.

Syy jonka vuoksi päähäni yleensä pälkähti raportoida tästä äärimmäisen kiehtovasta aiheesta oli kuitenkin kotiimme saapunut mainos, jossa esiteltiin uusimmat erikoiskyltit Texasin isänmaallisille autoilijoille. Näillä voi halpaan (normaaliin rekisteröintimaksuun lisättävään) 40 taalan vuosihintaan osoittaa sekä moraalista selkärankaa (ei-kristitythän ovat vähän epäilyttäviä) että tuikitervettä patriotismia ja samaan aikaan ohjata rahaa turvalliselle koulutielle:

gbtexas.jpg

gbamerica.jpg

Näiden komeiden kylttien ilmeisestä houkuttelevuudesta huolimatta mieltäni lämmitti ehkä kuitenkin eniten seuraava uljas sitoumus maailmanpoliisin kyseenalaisiin tehtäviin:

ftterr.jpg

Ei, emme ole unohtaneet.

How could we?

Kyltit täältä