Lopussa vaali-editit innokkaasta kotistudiostamme.

* * * * * *

Vuodenaikapuntarini oli tänään jokseenkin epätasapainossa ja hämmentynyt, kun parin päivän myrskyjen ja aamun kostean sumun jälkeen ilma alkoi lämmetä ja aurinko paistaa. Kauppaan mennessäni ulkona nimittäin tuoksui keväältä: lätäköistä nopeasti haihtuvalle vedelle, mullalle ja vastaleikatulle ruoholle (ahkerat puutarhurit olivat työssään). Valokin oli vähän sellaista keväistä, 01.gifkirkasta mutta epävarmaa, tunnustelevaa. Ikävä kyllä tiedän, että on marraskuu - kevään vihreyttä saadaan vielä odottaa. Siihen asti nautimme kuitenkin näistä onnenkantamoisista, joita ilmojen haltija tiellemme heittelee.

* * * * * *

Kurkku on kipeä ja veto poissa. Näinköhän sitä kumminkin heittäydyn sairaaksi lomalla... Sitä paitsi töitäkin olisi jo jonossa.

* * * * * *

Mahtava pakettikauteni jatkuu! Tämän päivän yllätyksestä vastasi ihana äitini, joka oli valmistellut minulle kirjaimellisesi satumaisen paketin. Anopin antama keijukaiskirja oli virittänyt aiemmin keskustelua rakkaudestani lumoaviin satukeijuihin ja tiettyihin satukirjakuvituksiin, ja niinpä salmiakin ja Joel Haahtelan uuden romaanin lisäksi paketista löytyi Martta Wendelinin taiteilema herkkä enkelijoulukalenteri, Wendelinin kuvituksilla koristeltu muistikirja ja Rudolf Koivun keijukais- ja prinsessa-aiheisia postikortteja ja kirjanmerkki. Kukapa voisi olla hymyilemättä katsellessaan vaikkapa "Laurin seikkailut ihmesaarella"-tarinan kauniita keijukaiskuvia...

* * * * * *

Tänään on sitten the päivä. Tuskinpa tulen mitään reaaliaikaista vaaliraporttikimaraa tänne laittamaan, näkyväthän nuo tulokset jokaisen halukkaan valvojan koneella ihan samaan aikaan ja meikäläisen subjektiivinen ja pinnallinen kommentaari tuskin on "must" on the hour. Meillä kyllä pidetään kotona ihan kunnolliset vaalivalvojaiset, on tässä niin jännät paikat. Ei niin, että kukaan kuvittelisi demokraattejakaan miksikään ihmeidentekijöiksi - ovat päin vastoin olleet harvinaisen hampaattomia viime vuodet - mutta mikä tahansa tuntuu paremmalta ja positiivisemmalta vaihtoehdolta kuin nykyinen räpiköinti. Sitä paitsi Yhdysvalloissa on ihan terve tasapaino, jos kongressin enemmistö tunnustaa eri väriä kuin presidentti - silloin on mahdollista heitellä kapuloita älyttömimpien päähänpinttymien rattaisiin. Tämä toimii tietenkin molempiin suuntiin - Clintonhan oli aikoinaan viemässä läpi ensimmäisiä järkevän oloisia aselakeja, mutta sepä ei sitten onnistunutkaan republikaanienemmistöisen kongressin kanssa. Ennen kaikkea nyt tuntuu kuitenkin, että edes jonkinlainen muutos olisi hyvästä ja kaivattua, eiväthän amerikkalaiset itsekään ole todellakaan olleet pitkään aikaan tyytyväisiä johtonsa harjoittamaan politiikkaan.

Tässä vaiheessa äänestys on takunnut jo monessa osavaltiossa, syypäänä taas kerran ne surullisenkuuluisat sähköiset äänestyskoneet. En ymmärrä miten tämä voi olla yllätys kenellekään - koneet eivät käsittääkseni ole ikinä ennenkään toimineet ongelmitta ja lisäksi ihmiset eivät yksinkertaisesti osaa käyttää niitä. Toivoa sopii, että korvaava paperiäänestys sujuu sitten sitäkin mallikkaammin.

EDIT 17.41 CT
No eipä ole helppoa kellään....

EDIT 22.08 CT
Hyvältä näyttää, vaikka mikään ei ole vielä varmaa. Senaatissa mennään aika lailla rinta rinnan (kokonaispaikoissa siis - varmistuneista ensi kauden senaattoreista suurin osa on tässä vaiheessa demokraatteja) ja kaikki paikat kerralla täyttävässä edustajainhuoneessa demokraateilla on mukava johto. Nämä ovat siis kuitenkin vain kylmiä lukuja, joissa ei ole otettu huomioon mitkä kisat ovat vielä käynnissä ja kuinka ne tulevat todennäköisesti päättymään. Demokraattien vaalivalvojaisissa näyttää silti olevan tunnelma jo ihan katossa. On kai se kiva välillä voittaakin jotain...

Täällä Texasissa kuvernööriksi valittiin uudestaan Perry (R), ei siis mitään jymy-yllätystä siinä suhteessa. Muuten demokraateilla menee tälläkin saralla republikaaneja paremmin, kun enää yhdeksän kuvernöörin pallia on täyttämättä. Kotikaupungin alkoholinmyyntiäänestys näyttää yllättävän tiukalta, noin puolet äänistä on laskettu ja tällä hetkellä luvut ovat puolesta 45% ja vastaan 55%. Kymmenen muutakin Metroplexin kaupunkia äänestää alkoholipolitiikastaan ja aika kovaa hajontaa näyttää olevan - jossain myyntilupa on menossa läpi suurella enemmistöllä, kun taas toisissa tilanne on juuri päinvastoin. Kai joissain kaupungeissa on yksinkertaisesti enemmän syntisiä (kyllä, eräs aloitteen vastustaja käytti juuri synnintekemistä vastustamisen perusteena televisiohaastattelussa, tältä pohjalta mennään).

Ilta jatkuu.

252613.jpg

EDIT 8.11. klo 01.07 CT
Edustajainhuone on varmistunut demokraateille jo tunti, pari sitten, mutta senaattia jännätään viimeiseen asti. Jaossa on enää kolme paikkaa ja demokraattien tulisi ottaa ne kaikki haltuunsa saadakseen enemmistön myös senaatissa. Tiukkaa tekee mutta mahdollisuuksia todellakin on. Virginia nyt ainakin mennee uudelleenlaskentaan, sillä eroa tullee korkeintaan yhden prosenttiyksikön verran. Tällä hetkellä se on demokraattihaastaja Jim Webbin hyväksi; äänistä on laskettu 99%.

Äskeistä kirjoittaessani ratkesi Missouri, joka meni aikamoisen tiukan kisan jälkeen demokraateille (istuva republikaanisenaattori Talent johti koko alkuillan mutta hävisi lopulta yhdellä prosenttiyksiköllä). Enää siis kaksi senaattorikisaa auki, tuo Virginia sekä Montana, jossa on laskettu vasta 65 % äänistä ja demokraattien ehdokas on erittäin niukassa johdossa. Jännää, ei voi mennä nukkumaan!!!