Meteorologeilla ja television sääväellä on jo pidempään ollut kuiva kausi, auringonpaisteesta, kiitospäiväviikonlopun intiaanikesästä ja satunnaisista ripautussateista kun ei paljon pelon kulttuuria revitä.

Vaan nyt on tuuli kääntynyt. Lämpötila on tällä hetkellä vielä 26 astetta, mutta meitä lähestyy luoteesta radikaali kylmä rintama, arctic blast. Pelkkä kolmenkymmenen asteen lämpötilanpudotuskin olisi hedelmällinen uutisaihe, se nimittäin tietää huomenna jäisiä teitä ja paniikkimielialaa (miehen toimistolle ilmaantunee pari hassua suomalaista ja intialaista, muut jäävät suosiolla kotiin). Rintama tuo kuitenkin muassaan muutakin mukavaa: tällä hetkellä voimassa meillä ovat tornado watch, severe thunderstorm warning ja winter storm watch, jonka luvattiin saavan warning-statuksen aivan kohta. Watch tarkoittaa siis valmiustilaa ja warning varsinaista varoitusta, jolloin esimerkiksi tornadojen kyseessä oleessa on syytä etsiytyä suojaan välittömästi. Ukkoset ovat täällä aika vaikuttavia ihan itsekseenkin esiintyessään ja talvielementti tuo mukaan kasvaneen todennäköisyyden isoista rakeista, "jääsateesta" ja rännästä, joka siis aiheuttaa täällä erityisen hasardia tieliikennemeininkiä.

Niinpä säätiimit pörräävät nyt telkkarissa viidentoista minuutin välein keskeyttämässä lähetyksiä, raportoimassa tilanteesta, näyttämässä rintaman etenemiskarttoja ja puhumassa synkällä äänellä mahdollisista vaaratekijöistä (taskulamppu check, pullovesi check, kynttilät check). Varsinaisten ohjelmien aikana ruudun alareunassa toki päivitetään lisäksi jatkuvasti varoitustilannetta eri countyjen alueella. Viimeisen lupauksen mukaan helvetti on irti viimeistään klo 19 tänä iltana, ehkä jopa aiemmin. Tällä hetkellä meillä ei vielä kuitenkaan näy mitään sen kummempaa - ensimmäiset sadekuurot ovat ripauttaneet ja syrjäyttäneet aamuauringon, lämmintä on edelleen ja tuuli on pikku hiljaa nousussa.

Minä olen kipeä, joten kääriydyn vilttiin ja jään odottamaan talvea ja tuhoa.

LightningHit.jpg