light_132.jpgAmerikkalainen joulu on kovin paljon suomalaista vilkkuvampi, kirkkaampi ja näyttävämpi. Ei siis useinkaan kauniimpi. Yllättävän vähän kuitenkin joulun täydellinen kaupallisuus täällä häiritsee - siihen taidetaan olla hiukan turtuneita ihan kotokulmillakin.

Kaipaisin oikeaa joulukuusta - reissujen takia emme ole täällä viitsineet yhtenäkään jouluna hankkia kuusta pudottelemaan neulasiaan tyhjään kotiin ja muovista puuuta meille ei takuulla tule. Moni amerikkalainen ei tätä kyllä käsitä, sillä muovikuusen etuna on paitsi jokavuotisuus ja siisteys myös se, että sen voi ostaa kaupasta valmiiksi koristeltuna. Kyllä siinä kalpenevat veistontunnilla vaivalloisesti sahatut ja punaisiksi maalatut puusydämet ja yksinkertaiset, vilkkumattomat valot!

305222.jpgMonen muun kausiruoan tavoin ei amerikkalainen jouluruokakaan ole loppujen lopuksi ihan hirveän kaukana suomalaisesta. Kalkkuna on täällä joulupöydän kunkku, mutta ei kinkkukaan vierasta joulun ruokaa ole vaikka sitä ehkä pääsiäisenä enemmän näkeekin. Lisukkeet vaihtelevat perinteittäin ja aluettain mutta hyvä nyrkkisääntö on, että amerikkalainen holiday meal sisältää lähes aina perunamuusia, pullasämpylöitä ja vihreitä papuja jossain muodossaan. Kaupasta saa kyllä ruotsalaisia pipareita ja piparkakkutalotkin ovat aivan tuttu näky, mutta keksipuolen voittajiksi selviytyvät täällä ehdottomasti Christmas cookies, vaaleat sokerikeksit, jotka koristellaan kirkkailla väreillä syömäkelvottomiksi. Ja ilman candy cane -piparminttukeppejä ei tietenkään parane olla.

Amerikkalainen joulupukki on epäilemättä vilkkaan mielikuvituksen tuotetta, sillä lapsiraukat uskovat pukin asuvan Pohjoisnavalla, jossa ei oikeasti ole edes maata ukkoparan jalkojen alle. Kyllä joulupukki silti ehtii Korvatunturilta tännekin asti. Sen verran noista harhauskomuksista rokotetaan, että joulupukki kiertää ensin aattona juhlivat maat ja ehtii tänne ihmeiden valtakuntaan vasta joulupäivän vastaisena yönä. Matkalla hän lihoaa, vaihtaa kirkkaamman väriset vaatteet ja muistuttaa itselleen, että Ameriikassa ei parane puhua Petterin pataan pistämisestä mitään. Koteihin pukki tunkeutuu savupiipun kautta ja mikäli kortit on pelattu oikein, häntä odottavat pöydällä keksit ja lasillinen maitoa. Lahjat avataan heti aamusta, joten amerikkalaiset lapset heräävät jouluaamuna viimeistään viideltä. Useimpien lahjat eivät tietenkään mahdu joulusukkaan ja pukki jättääkin suurimman osan paketeista kuusen alle.

305223.jpg

Joulun aikaan moderni, kireästi PC-viritteinen ihminen ei luonnollisestikaan viittaa kristilliseen perinteeseen joten sanaa Christmas vältellään yhteyksissä joissa muiden uskomuksista ja perinteistä ei ole varmuutta. Happy Holidays on turvallinen toivotus kelle vain, ja kortteihin voi kirjoittaa korrektin neutraalisti vaikkapa Season's Greetings. Ihmemaassa juhlitaan joulukuun lopulla monenlaisia perinteitä, mutta kovinta meteliä itsestään pitävät joulu-, Hanukkah- ja Kwanzaa-ihmiset. Useimmille ylintä sanomaa edustavat kuitenkin ylensyönti ja lahjaorgiat - melko kotoisaa siis, eikö totta?

oddswxmas.gifValkeaa joulua ihaillaan täälläkin ainakin teoriassa, mutta Ihmemaan valtaisille kentille mahtuu kaikenlaista ilmastoa sen verran, että monessa paikassa jouluinen lumipeite jää pelkäksi haaveeksi (kovaa dataa kuvassa). Välillä paikallisia joulumainoksia katsoessa mietityttää näiden lakeuksien ajattelu talvipukeutumiseen liittyen - lumisotaa käydään ja enkeleitä tehdään lantiofarkuissa ja ohuen aluspaidan päälle huolettomasti auki jätetyssä karvaliivissä. Älkääkä nyt kukaan sanoko mistään pissiksistä mitään, sillä ulkosuomalainen täällä nauttii ylemmyydentuntoisesti omasta talven tajustaan ja pohjoisen kansan yleisestä paremmuudesta. Jos joulua ei saa tirkistellä sinivalkois-vaaleanpunaisten lasien läpi niin sitten ei mitään.

* * * * * * * * * * * * * * *

Me olemme lähteneet lomanviettoon Coloradoon, josta palaamme aattoillaksi kotiin. Joulupäivää juhlimme sitten suomalaisten kavereidemme luona perinteisemmissä merkeissä.

OIKEIN IHANAA JOULUA, RAUHAISIA PÄIVIÄ JA KYNTTILÄNVALOA SINNE KOTIIN JA KAIKILLE MUILLEKIN LUKIJOILLE SUOMESSA JA MAAILMALLA!

May all your Christmas dreams come true.

christmas02_big.gif

Ylin kuva
Valkean joulun todennäköisyys