255976.jpg

Tänään on Suomen itsenäisyyspäivä, vaikka täällä valtameren toisella puolella vielä tiistaita elelläänkin. Dallasin-suomalaisten pönötysjuhliin ja isoa D:tä katsomaan meitä ei viime viikonloppuna saanut kirveelläkään (aiempina vuosina supertärkeässa ulkosuomalaisgaalassamme ovat esiintyneet mm. Mestarit ja itse Aikuinen Nainen - jos en mennyt Paukkua katsomaan niin en kyllä sitten Dannyäkään), tosin kuulin juhlista aivan liian yksityiskohtaisen selostuksen herttaiselta amerikkalaiselta mummokaveriltani, jonka kanssa olin eilen vähän kaupungilla lunching ladies-tunnelmissa (vanhat rouvat vievät minua aina mitä viehättävimpiin naisten lounaspaikkoihin, jonne ei tosiaan tulisi muuten eksyttyä). Aion kyllä tällä kertaa osallistua itsenäisyyden juhlintaan perinteisellä Linnan juhlien kyttäyssessiolla mikäli Internet-teknologia ei tyrki liikoja kapuloita rattaisiin. Ei minua se vieraslista yhtään kiinnosta mutta niitä pukuja....

Voisinpa tänään juhlia hiljaisesti toistakin asiaa, blogini täyttää nimittäin vuoden ja on siis tullut aivan aikuisen ikään. Välillä olen itsekin suorastaan kypsä. Vielä kuitenkin tuntuu, että kyllä sitä jaksaa ja haluaa hajatuksiaan riipustaa näillekin aalloille, jollei nyt sitten aivan jokaikinen päivä.

Viime vuonna tähän aikaan perustelin miksi haluan blogata, kaipailin pukujuoruja juhlista ja löhöilin kotona Fazerin sinisen kera. Meillä oli vieraita Suomesta ja sen jälkeen ei ole sitten muita vieraita ollutkaan. Kröhöm. Valmistauduimme vieraiden kanssa talvimyrskyyn ja lätkämatsiin; tänä vuonna on talvimyrsky jo käyty läpi ja enää tarvitsee vyöttäytyä vain miehen firman pikkujouluihin.

0040221c2e71_Main200.jpgKaiken tämän juhlahumun kunniaksi ostimme miehen kanssa uunituoreen version amerikkalaisesta Monopolista; version teemana on America has voted (The Here & Now Edition). Katujen sijaan tontteja markeeraamassa on siis yleisön monopolikartalle äänestämiä maamerkkejä ja paikkoja eri kaupungeista. Dallaskin on juuri ja juuri saanut oman tonttinsa laudalle - halvimman setin toisessa ruudussa komeilee Texas Stadium ihan tuosta hollilta. And we all are so proud! Mannerheimintien ja Erottajan tapporuuduilta löytyvät itseoikeutetusti Times Square ja vähän erikoisemmin Bostonin Fenway Park (Red Soxien tärkeyttä on vaikeaa maallikon käsittää). Ja niin edelleen. Täytyy myöntää, että en ole selvillä siitä onko suomalaisesta pelistä tehty modernisoitua versiota, mutta en ole sellaista kuitenkaan nähnyt, joten kaikki tähän editioon tehdyt uudistukset olivat mielestäni suorastaan häikäiseviä. Nykypankkiirihan ei esimerkiksi rautateillä kikkaille, joten juna-asemien sijaan kerätään lentokenttiä, ja yhteismaa-ruudulta saattaa saada red eye-hypähdykseen (yölentoon) komentavan kortin. Laudalla voi liikuskella esimerkiksi Starbucks-kahvimukilla, kultaisen kaaren ransikiksilla, hybridiautolla (täälläkö? älkää naurattako!) tai kännykällä (sillä väärän merkkisellä, huomauttaa mies). Sähkö- ja vesilaitokset ovat ihan passé, nykyään ollaan rennosti mobiilioperaattoreita, ja lisäveron sijaan saattaa joutua ruutuun jossa kynitään luottokorttikorkoja. Sattuma ja yhteismaa on luonnollisesti pistetty kokonaan uusiksi ja maallista hyvää oli tarjolla mm. reality-sarjan kakkostilan saavuttamisesta ja jenkkifutiksen kausilippujen myymisestä eBayssa. Vaikeuksiin voi puolestaan joutua sisäpiirikaupoista ja raa'alla työllä ansaittua rahaa uppoaa myös tietokoneviruksien kanssa taistelemiseen.

* * * * *

Kun juhlapostauksessa on näinkin tärkeää sanottavaa, niin eipä tässä voi muuta kuin olla ihan helvetin ylpeä itsestään. Kudos & drumrolls!

T048749A.jpg

kuva