Tiedotusvälineissä on täällä koko tämän viikon muistuteltu paniikinomaisesti sunnuntaina tapahtuvasta kesäaikaan siirtymisestä. Katastrofimielialaan on syynä se, että energiansäästösyistä Yhdysvalloissa on tästä vuodesta alkaen päätetty pidentää kesäaikaa kuukaudella ja niinpä kelloja siirretään nyt ensi kertaa eteenpäin jo maaliskuun toisena sunnuntaina. Aiemmin siirto on tapahtunut muutamaa viikkoa myöhemmin, huhtikuun ensimmäisenä sunnuntaina. Loppupäässäkin kesäaika pitenee viikolla, kun lokakuun viimeinen sunnuntai on vaihtunut marraskuun ensimmäiseksi.

SavingTime.gifNormaalien myöhästelytapausten ja aikataulusekaannuksien lisäksi täällä jännitetään joidenkin mukaan jopa Y2K-uumoiluihin rinnastettavaa tietokonekaaosprofetiaa, jonka toteutuessa esimerkiksi mihinkään ajanvarausjärjestelmiin ei voisi kuulemma luottaa kolmeen viikkoon (ts. ennen perinteistä kesäajan alkamisajankohtaa). Nämä vaikutukset heijastuvat sitten mahdollisesti maailmallekin - älkää kysykö miten ja mihin, sillä en ole datatähti. Itse emme ole kyllä jaksaneet asiasta sen kummemmin hermostua, kunhan (ehkä) muistamme kiinnittää aika-asiaan hiukan tavallista enemmän huomiota. Ja tietokone piiskataan, jos se alkaa sekoilla!

Mukavasti olemme siis taas parin päivän päästä poikkeavassa aikaerotilanteessa. Näin on toki käynyt aiemminkin joka kevät, kun Suomi on siirtynyt kesäaikaan viikkoa meitä aiemmin; tällä kertaa ero on pari viikkoa vaivaiset seitsemän tuntia kun yleensä se on hetkellisesti pidentynyt yhdeksään. (Ja puhun tässä luonnollisestikin "Dallasin ajasta" eli Central Time-vyöhykkeestä; New Yorkissa ollaan sitten tietenkin tuntia edellä ja meistä länteenpäin tuntia tai kahta jäljessä.) Parempi aina näin päin, sillä pienempi aikaero helpottaa puhelinkommunikaatiota!

kuva

P.S. Vintti, laitoin pyytämiäsi Turks&Caicos-kuvia omaksi sivukseen. Ikävä kyllä hienoimmat vesikuvat jäävät julkaisematta, koska esiinnymme useimmissa miehen kanssa liian näkyvästi.