Muuttokaaoksessa ajatus on vähän harhaillut ja täysipainoisia kirjanlukuhetkiä on ollut jotenkin aika niukalti - enemmänkin olen selaillut vauvalehtiä ja -oppaita ja nyt tietenkin suomalaisia tuliaisviikkolehtiä. Ei lukupäiväkirjassa sentään ihan tyhjää ole alkukesänkään kohdalla, vaikka mitään kovin järisyttävää ei olekaan tullut vastaan.

Romskulistalta löytyy ainakin
  • siirtolaistarinaa (Jhumpa Lahiri/ The Namesake)
  • juorukertomusta (Simonetta Agnella Hornby/ Mantelinpoimija)
  • lapsisotilaan karuja muistelmia (Ishmael Beah/ A Long Way Gone)
  • reaalifantasiaa (Pasi Ilmari Jääskeläinen/Lumikko ja yhdeksän muuta)
  • höttöä (Jodi Picoult/ Harvesting the Heart; Alice Hoffman/ Skylight Confessions)
  • rikoshöttöä (Jodi Picoult: Salem Falls)
  • politisoitumiskuvausta (Mohsin Hamid/ The Reluctant Fundamentalist)
  • teiniangstia (Larry Doyle/ I Love You Beth Cooper)
12467264.gif  12823348.gif  13223747.JPG

Näistä parhaiten mieleen jäi Beahin kertomus nuoruusvuosistaan lapsisotilaana Sierra Leonen sisällissodan pyörteissä; rankan aiheen huomioonottaen tämä ei ole ihmekään. Kirja kannattaa ehdottomasti lukea kiinnostavan tarinan vuoksi - ja etteivät lapsisotilaiden aivopesu ja kärsimys koskaan pääsisi unohtumaan - vaikka kirjallisilta ansioiltaan se ei minusta ollut kovin kummoinen (esim. verrattuna viimeksi lukemaani lapsisotilasnarratiiviin, Uzodinma Iwealan Beasts of No Nation-kirjaan, joka on fiktiivinen mutta kertojanääneltään ravisuttavan autenttisen tuntuinen tarina, suorastaan vereslihalla). The Reluctant Fundamentalist ei ollut hullumpi sekään ja tarjosi mielenkiintoisen näkökulman asenteiden jyrkistymiseen maailmanpoliittisen tilanteen paineessa: lukiessa minua häiritsi ehkä eniten hiukan epäluonteva kerronta-asetelma, jolla silläkin on kyllä lopulta tärkeä pointtinsa.

Loppukeväästä luin ja katselin läpi myös Kirsi Reinikan erinomaisen kiinnostavan siirtolaiskronikan eri sukupolvia edustavista australiansuomalaista (Kielisten maassa) sekä nautin Suvi Aholan ja Satu Koskimiehen kokoaman Runotyttöjen vuosi-muisti/kalenterikirjan ihanista tyttökirjakatkelmista. Opus on mukavaa jatkoa samojen toimittajien edelliselle L. M. Montgomeryn tuotantoa käsittelevälle kirjalle Uuden kuun ja Vihervaaran tytöt, johon on koottu suomalaisten (lähinnä naisten) tyttökirjakokemuksia nuoruudesta aikuisuuteen.

11982010.gifTällä hetkellä luennassa on Jane Smileyn Boccaccio-sovitus Ten Days in the Hills. Herkullisesta alkuasetelmasta huolimatta en ole jaksanut innostua romaanista samalla tavalla kuin Smileyn modernista King Lear-versiosta A Thousand Acres (josta kirjoitin keväällä); johtunee lähinnä rasittavuutta hipovista jankkaavista keskusteluista, joita kirjan talossa käydään. Täytyy myöntää etten ole lukenut Decameronia läpi, joten saattahan olla, että kunkin vieraan vuorollaan hallitsemat keskustelut ja tarinat eivät alunperinkään olleet niin kiehtovia... Lukemisen rasittavuus ei kuitenkaan ole koskaan plussaa - or maybe it's just me.

Hyllyssä odottaa kerrankin oikein mainio reservi Suomesta tuotua kotimaista tai käännöskirjallisuutta, pari amerikkalaista romskua, yksi klassinen kesädekkari ja vähän reippaampaa pureskeltavaa a la Mr. Chomsky mutta voipi olla, että hyppään sittenkin seuraavaksi askeleen taaksepäin ja lukaisen uudelleen edellisen Potterin. Sarjan seitsemäs ja viimeinen romaani Harry Potter and the Deadly Hallows ilmestyy nimittäin ensi kuussa ja laitoin siitä juuri ennakkotilauksen Englantiin (täältä kun ei alkuperäistä versiota saa), joten voisi olla hyvä virkistää pikaisesti muistia edeltävien velhotapahtumien suhteen. Ja Potterhan on mitä mainiointa kesälukemistoa!