Kampaajallani on salaliittoteoria.

Aloitin tänään lomani hiustenleikkuukäynnillä. Kampaajapoika (tai hiusmuotoilija, niin kuin nykyään kuuluu sanoa) oli tuskin saanut tukkani pestyä ja klipseille kun teoriaa alkoi tulla. Ehkäpä sinnekin asti kiiri muutaman viikon takainen lentokenttävälikohtaus, jossa liittovaltion lentopoliisit (siis air marshals, kyllä huomaa että olen kääntäjä...) ampuivat mielenterveysongelmista kärsineen miehen lähdössä olleen koneen ulkopuolella. Tapaus on luonnollisesti herättänyt paljon keskustelua ja kiistaa - oudoltahan se tuntuu, että piti ryhtyä tappopuuhiin, kun selvästi sekavan ja hätääntyneen miehen vaimo oli jo informoinut poliiseja miehensä tilasta eivätkä muut matkustajat tai kone olleet ampumishetkellä mitenkään kiistämättömässä vaarassa. Poliisien ja kanssamatkustajien kertomukset poikkesivat lisäksi toisistaan osin aika rajustikin - marshallien mukaan mies oli puhunut esimerkiksi pommista kun taas moni matkustajista kiisti väitteen tai totesi jopa, että koki poliisien toiminnan uhkaavammaksi kuin sekavan kanssamatkustajansa paniikkikohtauksen. No, mene ja tiedä, mutta kyllä nopealla näppituntumalla tuntuu, että aikamoista liioittelua on ollut poliisien toiminnassa - aika laajalti täällä (Valkoista taloa lukuunottamatta) ollaankin sitä mieltä, että tapauksesta pitää tehdä kunnollinen tutkinta ja samalla pohtia myös konekyttien ohjeistusta tulevaisuutta ajatellen.

Mutta siihen hiusstylistini teoriaan. Hänen mielestään on melko selvää, että missään tapauksessa ei ole ollut kyse mistään vahingosta tai ylireagoinnista, jota on sitten mahdollisesti paikkailtu liioittelemalla koettua uhkaa. Päinvastoin. Koko juttu oli tarkkaan ennalta suunniteltu pirullinen juoni.

Kriittinen kysymys # 1: Kuka hyötyy siitä, että tietyntyyppisestä mielenterveydenhäiriöstä kärsivä henkilö "sekoaa" jättäessään lääkkeensä ottamatta ja aiheuttaa valtaisaa julkisuutta saavuttaneen vaaratilanteen sekä saa itse konfliktissa surmansa?

Ilmeinen vastaus # 1: Tietenkin joku, jonka intresseissä on varmistaa, että kyseisestä mielenterveyden häiriöstä kärsivät henkilöt tullaan tulevaisuudessa velvoittamaan, esimerkiksi lakisääteisesti, pitämään yllä lääkitystään.

Ilmeistä vastausta # 1 loogisesti seuraava kriittinen kysymys # 2: Mitkä tahot Yhdysvalloissa pyrkivät hinnalla millä hyvänsä toimimaan nimenomaan näin ja lobbaamaan järkyttävien uutisten vanavedessä agendaansa "lääkkeitä hulluille vaikka väkisin"?

Ilmeistäkin ilmeisempi vastaus # 2: No ne isot lääketehtaat tietenkin.

Eli, summa summarum: Isot lääketehtaat palkkasivat, kiristivät, huijasivat tai muuten pakkokeinoin ohjasivat miehen jättämään mielialalääkkeensä ottamatta, jotta hän täsmälasketulla hetkellä pimahtaisi riittävästi ampumavälikohtauksen synnyttämiseksi (vaihtoehtoinen asetelma: mies ei oikeasti edes kärsinyt väitetystä mielenterveyshäiriöstä, vaan hänet saatiin jollain e.m. keinoista teeskentelemään sopivaa sekavuustilaa). Näyttämölle astuvat sopivalla hetkellä liittovaltion miehet, jotka seuranneessa kahakassa teurastavat miehen kentälle. Lisätään sopivasti paniikkia koneen sisällä, kuvaillaan lehdistötilaisuudessa miehen käyttäytymisen uhkaavuutta, ja kansa on valmis vaatimaan pakkolääkitystä peliin. A vot, tropit myy!

No, olen minäkin taipuvainen uskomaan näiden lääketehtaiden käyttävän monia kyseenalaisia ja rikollisiakin keinoja tutkimuksissaan, tuotekehittelyssään ja markkinoinnissaan (aihetta muuten käsittelee Afrikka-näkökulmasta eräs mainio, tänä vuonna ensi-iltaan tullut elokuva), mutta tämä teoria pamahti kyllä yli rajallisen käsityskykyni eikä uskottavuuskynnyskään oikein ylittynyt. Salaliittoteoriana siis aika nerokkaan käsittämätön niin kuin kunnon salaliittoteorian olla pitääkin. Ja ne äänenpainot, oih!

Harmi että kuontaloa siistitään seuraavan kerran vasta tammikuun lopulla - session loppupuolella alkoi nimittäin 9/11-teorian virittely. Stay tuned.