Mies on innokas verenluovuttaja ja on harrastanut tätä yhteishyvätoimintaa jo vuosikausia. Pari viikkoa sitten miehen työpaikalle saapui viimeinkin verenluovutusbussi ja ilman muuta mieskin nipisti kiireisestä päivästään sen verran aikaa, että ehti luovuttajajonoon.

Se ei kuitenkaan ollut ihan niin helppoa.

Ensin käteen lätkäistiin pitkät listat kysymyksiä ja faktoja, joiden avulla oli tarkoitus päätellä luovutuskelpoisuus. Tässä systeemissä kaikki täytyy kuitenkin selittää ihan älyttömän tarkkaan, ja järkeenkäypien perusasioiden lisäksi pamflettia oli jouduttu venyttämään kaikenlaisilla tarkennuksilla, lisäohjeistuksilla ja selityksillä. Esimerkiksi seksin käsite oli jouduttu määrittelemään suorastaan naurettavan tarkasti erikseen, ruumiinosia ja niiden keskinäisiä kosketussuhteita myöten.

Kun mies oli kahlannut loputonta pykäläviidakkoa jo pitkälle ja kuunnellut edellään vuoroaan odottavan amerikkalaisrouvan valitettavan pitkälle ulkoistettua sisäistä dialogia ("Hepatitis? Oh, I don't think I have that!! <giggle>") jo liian kauan, kävi ilmi, ettei hän edes kelpaisi luovuttajaksi. Tarkkoja rajoja en muista, mutta säännöt sanelivat suunnilleen niin, että jos oli 90-luvun aikana asunut Euroopassa neljä vuotta tai kauemmin, oli myöskin tästä leikistä auttamattomasti ulkona. Sääntöihin liittyi monia yksityiskohtia mutta perusviesti oli se, että lyhyempi Euroopassa oleskelu tai useatkaan keskipitkät visiitit eivät olleet ongelma, jollei ylittänyt tuota neljän vuoden rajaa tai ollut asunut Englannissa, jossa oleskelusta rankaistiin heti. Päättelimme jälkeenpäin, että yksi suuri tekijä on varmasti siis Creutzfeldt-Jacobin tauti, jota täällä on pelätty todella paljon.

Tarkempi tutustuminen erikoismääräyksiin paljasti kuitenkin jotain vähintäänkin oudon kuuuloista: neljän vuoden aikaraja supistui vaivaiseen kuuteen kuukauteen, jos Euroopassa oleskelu sijoittuikin johonkin Yhdysvaltain Euroopassa sijaitsevista sotilaistukikohdista. Eli siis esimerkiksi Saksassa yleisesti asuminen ei ollut luovuttajan kannalta olennaista, jos oleskelu oli kestänyt alle neljä vuotta, mutta jo kuuden kuukauden hengailu kyseisen maan jenkkitukikohdassa toi heti ehdottoman ein tällä rintamalla.

Salaliittoteorioita virittelemättä: mitä helvettiä tapahtuu Yhdysvaltain Euroopan tukikohdissa?