Kun ollaan täällä Ihmemaassa jo kolme vuotta viivytty, tietynlaista amerikkalaistumista tapahtuu väkisinkin vaikka sitä kuinka leikkisästi tai välillä raivoisamminkin potkisi vastaan. "Amerikkalaistumistahan" on kovin monenlaista (ja yhdentyyppisestä oman toiminnan oikeutuksesta minua on tämän blogin kommenteissa jo aiemmin syytettykin), mutta tänään mieleen tuli tuo pukeutumispuoli. Ystävät, ei syytä hätäinterventioihin - minulla ei edelleenkään ole hinkua hillua vakituisesti valkoisissa lenkkareissa, kulkea pyjamanhousuissa kadulla tai lahota tosimielellä mihinkään country-tyyliin (stetsonia osaan kyllä välillä pitää ihan sujuvasti). Silti, tiettyä perustavanlaatuista siirtymää on huomattavissa vaatetusasioissa ja samalla kai myös arjen estetiikassa. (Oih, näyttää kirjoitettuna paljon huolestuttavammalta kuin miltä se päässäni iltapäivällä kuulosti!)

Olen nimittäin täysin fiksoitunut nuorehkon ja miksei vähän vanhemmankin amerikkalaisen perusunivormuun eli farkkuihin ja t-paitaan. Molempia on toki kuulunut garderoobiini runsaasti jo aiemminkin, kelläpä ei, mutta nyt farkkuelämä on huomattavasti sisäistetympää ja t-paidat parempia kavereita kuin koskaan. Printtiä, sloganeita, kuvia, värejä.... Kesällä on tietenkin vähän kuuma, mutta silloin pukeudutaankin sitten farkkuhameeseen, joka jumalan päivä, ja t-paidoista vähän ohenee ja ehkä myös vähenee kangas.

Farkuthan käyvät kansallisunivormusta monessa muussakin paikassa, mutta sekä miehen että minun Ihmemaa-nuorisokulttuuriakkulturaatio onkin sitä sellaista Abercrombie & Fitch-tyyppistä muka-peruspuhtoista all-American hömppää. Tällainen farkkunuoruus ja rikkinäiset polvet (ja reidet ja takataskut ja saumat ja...) siis jatkuvat huomattavasti kahta vuosikymmentä pidemmälle nimenomaan täällä. Ja ihan totta - en käsitä miten näin on päässyt käymään, mutta niin vain meikäläisenkin vaatehuoneesta löytyy pilvin pimein erilaisia puolikuluneita ja puolirikkinäisiä farmarihousuja, kireitä tai huolettomasti lököttäviä, joista on siis tietenkin maksettu ei vain täyttä vaan luultavasti kaksinkertainen hinta. Kun sitten on NIIN mukavaa ja huoletonta olla.

Ja ennen kaikkea silmä on siihen niin tottunut.

Näinhän kaikki pukeutuu, kolmekymppisinäkin.

Vai mitä?