Siirtolaislainsäädännön uudistamisen vanavedessä ollaan nyt valmiita ottamaan kovemmat tykit käyttöön. Meksikon raja ja sen valvonta ovat puhuttaneet jo pitkään, laiton rajanylitystrafiikki kun on enemmän sääntö kuin poikkeus. Aika hissukseen on valtiovalta pysytellyt rajalla jatkuvasti käytävistä (aseellisistakin) välikohtauksista, mutta kaikille lienee selvää, että kaunista ei meno ole. Rajavartijat eivät millään pysty koko rajaa suojamaan, ja toisaalta taas kireässä tilanteessa rajan yli pyrkivän meksikolaisen hengelle ei välttämättä anneta ihan sille kuuluvaa arvoa (just a guess, people, just a guess....). Kovista otteistahan ei tässä maassa ole koskaan ollut puutetta, ja etenkin nykyinen hallinto on avoimestikin puolustellut milloin mitäkin rautanyrkkitoimiaan. Päämäärä pyhittää keinot kun kotka liitää voittoisasti!

Presidentti Bush ilmoitti tänään pitävänsä illalla televisioidun puheen, jossa hän kertoo päätöksestään lähettää rajalle 5000 kansalliskaartilaista. Bush on tämankaltaisia suoria televisiopuheita pitänyt erittäin vähän, joten hallinto tuntenee vahvaa tarvetta perustella tätä ratkaisua kansalle tarkemmin, vaikka tähän mennessä on vakuutettukin, ettei kansalliskaarti tule "suoraan" osallistumaan lain valvontaan rajalla. Aikamoisen joustavaan tulkintaan oikeuttaa tuokin ilmoitus; vaikka Mr. Bush ei itse kieli-ihmisiä olekaan, tiedotteista päätellen sorvin ääressä ovat jälleen uurtaneet varsinaiset semantikot.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä kansalliskaartin on rajalla tarkoitus tehdä jollei eskaloida väkivaltaa.

Edit klo 19.21:
No nyt on konservatiivikannattajia liehitelty ja muille heitelty asian tiimoilta epämääräisen rohkaisevia ja yhteishyvään viittaavia sanoja kuten 'kunnioitus', 'tervetulleeksi toivottaminen', 'oikeudenmukaisuus' ja 'ihailu'. On myös vastattu epäilykseen siitä riittäneekö kaartilaisia enää yhtään mihinkään muualle kuin Irakiin. Riittää, riittää, asia on hallinnassa. Ja miksi sinne pitäisi yleensä sotilaita lähettää? National security, my friend! Siihen on aina hyvä vedota.

Niin ja se tuhansien sotilaiden tehtävä rajalla? 'Auttaa', 'kouluttaa' ja 'analysoida'.