Tropical the island breeze
All of nature wild and free
This is where I long to be
La isla bonita
And when the samba played
The sun would set so high
Ring through my ears and sting my eyes
Your Spanish lullaby

* * * * *

Belizen-matkan ensimmäisestä puoliskosta tulikin aika paljon juttua - ja juuri sellaista kuin pelkäsinkin. Oli vaan niin ihanaa, ennennäkemätöntä ja tapahtumarikasta, pakkohan sitä oli hehkutella kun kerran vauhtiin pääsi.... Tässä viimeinen sanani.

* * * * *

97568.jpgLoman toinen puolikas oli yhtäläisen ihana mutta täysin eri tavalla. Kun Blancaneaux'ssa vietettiin aktiivista, jännittävää toimintalomaa, Victoria Housen rantavieraat uinailivat sitten pitkiä päiväunia, upottivat jalkojaan valkoiseen hiekkaan, lueskelivat laiskasti lomakirjojaan, ihailivat pelikaanien kalastusta ja keskittyivät yleensäkin laiskoihin paljasjalkanautintoihin.

Asumuksemme Casa Azulin oma uima-allas oli heti terassimme alla, josta myös biitsi saman tien alkoi. Victoria Housen päätalo sekä toinen uima-allas, ravintola ja baari, olivat noin 75 metrin päässä - ja tämäkin matka kuljettiin valkoista rantahiekkaa huojuvien palmujen alla. Huojuvien, koska Ambergris Cayella tuulee aina. Niinpä ilma olikin kuumuudesta huolimatta raikasta hengittää eikä olo päässyt koskaan liian tukalaksi. Sateet jätettiin sademetsään, joten saarilomalla nautittiin navakan tuulen lisäksi jatkuvasta auringonpaisteesta.

* * * * *

97555.jpgAmbergris Caye, suurin Belizen rannikon saarista, on aikoinaan ollut osa Jukatanin niemimaata. Neuvokkaat mayat kuitenkin kyllästyivät melomaan saaren ympäri päästääkseen suosimilleen rannikonpätkille ja kaivoivat lopulta reippaasti kanavan kapean niemenkärjen juureen. Näin syntynyt saari on muuten kuuluisampi kuin tiesimmekään - matkalla paljastui, että Madonnan La Isla Bonita-biisi kertoo mistäpä muustakaan kuin Ambergris Cayesta! Ja niinhän kappaleessa tosiaan lauletaan San Pedrosta, saaren ainoasta kaupungista. Voisihan siihen ihan totta rakastua: pieni, vaatimaton ja turvallinen kylä, jossa kaikki tuntevat toisensa, meininki on rentoa ja paikasta toiseen kuljetaan polkupyörillä ja - uskokaa tai älkää - golfkärryillä. Eikä ole mikään turistijuttu! Saaren toinen claim to fame on sitten vähän ankeampi - surullisenkuuluisa Temptation Island-realitysarja kuvattiin Ambergrisin rannoilla. Paikassa voi kuulemma vieraillakin (taisi olla Captain Morgan's nimeltään) mutta sitä tuntuvat aiheesta vieroksuvan kaikki tervejärkiset - juustoisen sarjamenneisyytensä kuorrutukseksi paikassa myydään nyt lomaosakkeita!

* * * * *

97564.jpgPikkuisen kurjuuttakin saarella koettiin, kun viimeisellä ratsastusretkellä rikki hiertyneet pohkeeni alkoivat kuumuudessa tulehtua. Hätä ei onneksi lopulta ollutkaan tämän näköinen (ehdin jo vuodattaa kyyneleitä paitsi ihan oikeista kivuista myös uimakiellon ja amputaation varalta) - Victoria Housen respa ohjasi minut pikapikaa mukavalle tohtori Teresalle, joka lykkäsi käteen jos jonkinmoista rasvaa ja pilleriä ja lupasi vielä, että uidakin saa. Onneksi, sillä viimeisen aamun snorklausmatka oli kerrassaan unohtumaton!

Ja lisäkuvia sitten täältä:

Victoria Housen maisemissa

Barrier Reefillä snorklaamassa


San Pedrossa

* * * * *

I want to be where the sun warms the sky
When its time for siesta you can watch them go by
Beautiful faces, no cares in this world
Where a girl loves a boy, and a boy loves a girl

Last night I dreamt of San Pedro
It all seems like yesterday, not far away...

Lyriikat kappaleesta La Isla Bonita (written by Madonna, Pat Leonard, and Bruce Gaitsch)