98193.jpgKun kerran ollaan taas mukavasti asetuttu poteroihimme tänne ei-läntiseen ja ei-eteläiseen kotiosavaltioomme, pysytäänpä edes hetken verran sitten ihan asiassa. Tänäänhän tuli jo näissä merkeissä lainattua arvoisaa senaattori Blakleyta, ja aiemmin aiheeseen ollaan perehdytty lyhyen johdantokurssin verran. Small talkin, mittasuhteiden, pyjamatapojen ja päähinemuodin lisäksi on joskus tullut myös mainittua ainakin siitä, että osavaltion virallinen kukka on sinilupiini ja että täällä ei osata lukea kovin hyvin.

Nythän on niin, että jostain syystä kaikki kaverini eivät ole käyneet meitä täällä tervehtimässä. Osoittelematta syyttävällä sormella ketään erityisesti (mutta kylläkin kaikkia kollektiivisesti!) joudun siis surukseni toteamaan, että teitä kulttuurivajeisia on ilmeisen paljon. En kuitenkaan kanna kaunaa, vaan varmistan yleissivistävillä kirjoituksillani sen, ettei teille tosiaan koskaan tulekaan mitään tarvetta tulla tänne maailmankuvaanne laajentamaan. Margaritalle ja meidän poolille olette toki edelleen tervetulleita!

Epätäydellisten tietojen epämääräinen Texas-opintomoduuli siis jatkuu.
  • Texas on USA:n osavaltioista toisiksi suurin, pinta-alaltaan 268 601 neliömailia. Ja koska Alaska ei ole mikään kunnon osavaltio, Texas on siis oikeastaan suurin.
  • Texasin lempinimi Lone Star State on helppo ymmärtää, kun katsoo osavaltion lippua (yllä). Lipun väreistä sininen kuvastaa uskollisuutta kotimaalle, valkoinen lujuutta ja punainen rohkeutta. Kaikki texasilaiset ovat rohkeita eivätkä he pelkää kertoa siitä sinulle. Texasilaiset eivät koskaan myöskään unohda kertoa vierailijalle, että Texasin lippu on osavaltioiden lipuista ainoa, jota saa liehuttaa yhtä korkealla kuin liittovaltion tähtilippua - Texas nimittäin on hetken verran ollut ihan oma valtionsa, The Republic of Texas. Joskus kuulee tylsien historioitsijoiden puhuvan "kuudesta Texasin lipusta" mutta se on turhan tarkkaa tietoa; sen sijaan kyseinen fraasi on hyvä muistilokeroida kohtaan 'huvipuistot'.
  • Texasin isoimmat kaupungit ovat Houston, Dallas, San Antonio ja Austin. Dallas on näistä tunnetuin ja se kenkuttaa houstonilaisia, jotka ovat hiukan läskimpiä ja joiden kaupunki on sitä paitsi isompi. Dallasilaisten mielestä Houston on ihan p-eestä; houstonilaisten mielestä Dallas on ylimielisestä snobip-eestä. Texas Hill Countryn asukkien mielestä kaikissa isoissa kaupungeissa asuu vain sidewalk cowboyta ja ne ovat siis yleisp-eestä. Austin on osavaltion pääkaupunki ja paras baarikaupunki; kaikki tykkäävät Austinista, jos yhtälöstä saa ensin vähentää siellä pesivät tyhjäntoimittajat ja opiskelijaradikaalit, jotka onneksi pysyttelevät kaikissa muissa kaupungeissa maan alla (huomautus alakulttuureista: homoja Texasissa ei ole, vaikka joku typerä lehti taannoin kuvasikin Dallasin homoyhdyskuntaa maan toisiksi vilkkaimmaksi heti San Franin jälkeen). San Antonio puolestaan on paras turisti- ja texmex-kaupunki, ja sitä paitsi siellä on SeaWorld. Maininnan arvoinen on myös Bandera, jonka asukasluku on vain vähän yli tuhat mutta mitä siitä, sillä kaupunki on joka tapauksessa The Cowboy Capital of the World.
  • Alamo on Texasin ylpeys ja sitä ei sovi unohtaa. Eikä helposti unohdakaan, vaikka ei hilluisi siellä päinkään.
  • Texasin virallinen osavaltiohedelmä on verigreippi. Tämä tieto on tärkeä, sillä texasilaiset verigreipit ovat oikeastikin maailman parhaita (en ole syönyt verigreippejä joka puolella maailmaa mutta olen sen sijaan asunut Texasissa riittävän kauan hallitakseni asiallisen rehentelydiskurssin). Texasilaiset olettavan sinun tämän lisäksi myös tietävän, että osavaltion virallinen iso nisäkäs on longhorn-lehmä, virallinen pikkunisäkäs on vyötiäinen ja virallinen lentonisäkäs puolestaan joku mystinen doggilepakko (Mexican free-tailed bat, tadarida brasiliensis). Ja virallinen pippuri? Aah, arvasittekin jo - jalapenohan se.
  • Texasin universaalia tärkeyttä kuvastaa kivasti vaikkapa se, että ensimmäinen kuussa lausuttu (ihmiskielen) sana oli tietenkin Houston.