Autotallin pääasiallinen tarkoitus on käsittääkseni toimia säilytyspaikkana autolle. Tai kahdelle, tai kolmelle, jos on sattunut syntymään amerikkalaiseksi. Autotallia voi myös käyttää kätevänä romuvarastona kaikelle sille omaisuudelle, jolla ei oikeastaan tee mitään mutta jota ei jaksa viedä kierrätykseenkään. Tai roskikseen, jos on sattunut syntymään amerikkalaiseksi. Toisaalta autotallilla on myös tärkeä funktio testosteroninkatkuisena pajana, jossa voi harrastaa miehisiä toimintoja: nikkaroida, korjailla, tuunata. Eipä tämä garage-turned-tool heaven ole aivan tuntematonta naistenkaan keskuudessa, ilmiönä huomattavasti harvinaisempi vain. Etenkin, jos on sattunut syntymään amerikkalaiseksi.

Voipa autotallia käyttää bändin harjoitustilanakin. Siellä sitä on mukava enemmän tai vähemmän lahjakkaiden yksilöiden kokoontua ja soittaa roketirollia vanhan jopon ja vähän muidenkin iloksi. Melkeinpä jokaiseen naapurustoon mahtuu vähintään yksi esimerkki tästä, etenkin jos on sattunut syntymään amerikkalaiseksi. Lisäksi mahdollisuus autotallirokin kuulemiseen kymmenkertaistuu, jos on sattunut valitsemaan asuinpaikakseen vanhan kunnon Seattlen.

Autotallilla on kuitenkin yksi täysin käsittämätön käyttötarkoitus - ja kyllä kyllä, tämä on tietenkin vain subjektiivinen, kapeakatseinen, ymmärtämätön mielipiteeni (duh...) - poikain pokeriluola. Tiedättehän, se amerikkalaisista tv-sarjoista ja elokuvista tuttu kolo, jossa miehet kokoontuvat, juovat kaljaa, sauhuttelevat luvattoman paksuja sikareita, pelaavat Texas hold'emia ja yleisesti ylläpitävät  äijäindeksiään. Edes täällä Ihmemaassa ei toki ihan kaikki ole justniinkuleffois, mutta tässä tapauksessa populaarikulttuurin välittämät kuvat tuntuvat olevan täyttä totta. Autotallin pokerisessio saattaa olla äijäin illanvietto ihan itsessään, mutta pelaamaan voidaan yhtälailla hiipiä kesken sivistyneempienkin kemujen. Saapahan ainakin ottaa rennommin, läikytellä kaljaa rauhassa lattialle ja eritoten näyttää kavereille mistä se kana oikein pissii. Tai kukko, more like it.

No mikäs siinä jos tykkää. Pojat ovat poikia. Et pueri puerilia tractant. Ihmetyttää vain, miksi niitä poikien leikkejä ei voi leikkiä sisällä. Ja ilmeisesti voikin, jos sattuu olemaan poikamies. Autotalli on oman (rajallisen) kokemukseni perusteella perheellisen miehen pakopaikka ja paheiden pesä, siellä kelpaa äijäillä olan takaa. Mistä tässä on pohjimmiltaan siis oikein kyse? Ovatko vaimot yleisesti niin suppeata porukkaa, etteivät pullojen kahvipöydälle jättämät renkaat ja miehinen diskurssi mahdu rouvan kanssa samaan taloon? Ja ovatko miehet todellakin muka niin sotkuisia julleja, ettei heitä sovi päästää herrasväen puolelle mellastamaan, tai järjestään niin laiskoja, etteivät jaksa mennä ulos asti sauhuttelemaan? Ja miksi ihmeessä sitä sikaria pitää yleensäkin pokeripöydässä tuprutella, jos muuten ei pala niin sitten millään - onko pelipokka muuten menetetty ennen aikojaan? Mikseivät naiset puolestaan tyttöjen iltoinaan painu autotalliin kikattelemaan ja juomaan viiniä, saisipa isäntäkin edes joskus katsoa rauhassa telkkaria? Eikä tarvitsisi siinä rouvienkaan vaivautua pihalle mentholsavukkeitaan imeskelemään. Ja eikö siellä autotallissa ole kuitenkin vähän epämukavaa, ja talokin lienee ihan yhteinen?

Minulla ei ole kokemuspohjaista kosketusta siihen, miten kyseinen asia on järjestetty Suomessa. En tiedä, pelataanko täällä enemmän pokeria kuin siellä. En tiedä, onko suomalaisilla vähemmän autotalleja ja onko niissä suhteellisesti vähemmän tilaa tai alhaisempi lämpötila. En tiedä, onko Suomessa pitäjiä, joissa autotallit ovat täynnänsä Karhu-pullojen kanssa istuvia, sankan savun takaa toistensa kortteja vilkuilevia äijiä. En tiedä, onko yleistä, että kotona on naisille ja miehille eri säännöt. Enkä tiedä, olenko maailman ainoa ihminen, josta koko asetelmassa on jotain helvetin kummallista ja vierasta.

Mutta sen tiedän, että talo on naisen valtakuntaa, ja mies kutsukoon tyhmät kaverinsa autotalliin.

Siis jos on sattunut syntymään amerikkalaiseksi.

r168.jpg

Sivistyneet koirat pelaavat sisällä
(kuva)