Matkamerkintöjä New York Citystä - OSA 1

269647.jpg

15/11

klo 14:05 Eastern Time
"Istumme taksissa matkalla La Guardialta Midtowniin. Queens jää lyhyenä väläyksenä taakse, kun kiidämme hurjaa vauhtia yli siltojen - vain jäädäksemme pian Manhattanin puolella ruuhkaan. Saaren yllä roikkuu sumu ja joka puolella tuntuu olevan metallia: rautatiesiltoja, kaiteita, verkkoaitoja, ylikulkuteitä. Mies ehtii juuri innostua ohittamastamme rähjäisestä koriskentästä - kato, ihan New York-meininki - kun sukellammekin korkeiden talojen väliin varakkaaseen Midtowniin."

klo 15:45
269648.jpg"Istumme hotelli Waldorf=Astorian aulabaarissa juomassa shamppanjaa, vieressämme raharikkaan näköiset harmaantuneet tädit nauttivat oikeaoppista iltapäiväteetä. Minulle oli alunperin ilmoitettu, että yöpyisimme ihan mukavassa peruspaikassa muutenkin jo kalliissa New Yorkissa, mutta yllätykset ovat alkaneet jo aamusta, kun lensimme mukavasti förstissä mimosoita siemaillen. Silti tuntui kevyesti absurdilta, kun taksimme pysähtyikin legendaarisen Waldorf=Astorian eteen - hotellihan on todellinen klassikko. Olemme muuten ehkä enemmän pieniä boutique-hotelleja suosivia tyyppejä, mutta mies oli tällä kertaa tuumannut että otetaan nyt sitten irti kaikki mitä NY:lla on tarjota - nautitaan poikkeuksellisen kaltaisesta luksusesta ja Manhattanista vanhan ajan malliin Park Avenuella.

Shamppanja maistuu taivaalliselta ja kaikki kaupunki-ihanuus on vielä edessä."

269651.jpg
Saks 5th Avenuen joulutunnelmaa

klo 17:15
"Radio City Hall, hämärtyvä keskikaupunki, taksiruuhkaa, Rockefeller Centerin luistinrata, jouluvaloja, 5th Avenuen kauppoja, tungeksivia ihmisiä. New York, Gran Turismo!! Pyörimme ihan amatööreinä ja nautimme vilskeestä. Mies tajuaa, ettei jaksa syömättä illalliseen asti; pysähdymme ensimmäiselle näkemällemme hot dog-ständille. Kuuma, tulinen koira katoaa nanosekunnissa parempiin suihin."

269652.jpg 269653.jpg

klo 18:00

"Makaan vaahtokylvyssä huoneessamme Waldorf=Astoriassa. Väännän laiskasti varpailla hanasta lisää kuumaa vettä, joka ei lopu koskaan. Onneksi hyvä haltiatar oli ennen kotoa lähtöä kuiskutellut korvaani ja kehottanut minua ottamaan mukaan Clarinsin rentouttavan kylpyvaahdon, joka on ehdoton all-time favourite, hemmottelua parhaimmillaan. Mies kurkaa ovesta kysyäkseen haluaisinko jotain juotavaa. Mikä ettei...."

269656.jpg

klo 19:45
"Ylitämme Park Avenuen 28th Streetin kulmassa. Taksin saaminen oli käynyt oletettua hitaammin, vaikka apunamme oli ollut hotellin ovimies, joka kiisi kadulla vinkuvine pilleineen; olemme myöhässä pöytävarauksesta, jonka mies on tehnyt etukäteen ja haluaa pitää yllätyksenä. (Myöhemmin minulle selviää, että koko loma on täynnä samanlaisia yllätyksiä, huolella valittuja paikkoja, viikkoja ennen tehtyjä varauksia ja suunniteltuja iltoja - ansaitsen kuulemma täydellisen huolenpitoloman. Ihana, ihana mies!!)

Saavumme ravintola Les Hallesin eteen ja mies ilmoittaa, että olemme perillä. Ranskalaista, ajattelen ensin, ja tajuan sitten, että tämähän on Anthony Bourdainin paikka. Magnifique! Työnnymme vilkkaan puheensorinan täyttämään bistroon, joka on baariaan myöten aivan jumissa ihmisistä. Odotamme pöytäämme Taittingerin seurassa ja delipuolen vitriinin kinkkuja ihaillen; New York's Finest parkkeeraa vielä tikasautonsa ikkunan eteen ja tuo vilkkuvilla valoillaan oman lisänsä hallitun kaoottiseen tunnelmaan.

269655.jpg

Pöydässä nautimme klassikot: coq au vin ja steak au poivre et pommes frites. Fuusioruoan aikakautena kovin harvinaista, viimeisestä vastaavasta ateriasta taitaa olla kymmenisen vuotta... Ruoka sulaa suussa ja tunnelma on katossa."

Reissun ainoa miinus koetaan kotimatkalla, kun hukkaan toisen upouusista korvakoruistani jonnekin Park Avenuen varteen. Kirvelee. Viimeisenä matkapäivänä mies tosin vie minut Kenneth Colelle ja hankimme uudet.

EDIT: Tässä ne nyt ovat ;)

KC_GYRU0404_clone_right_det.jpg