Rakas joulupukki,

en ole ollut mitenkään erityisen kiltti tänä vuonna (jos en erityisen tuhmakaan), joten omien lahjatoiveiden esittämisen sijaan haluaisin listata tässä viimeaikoina lukemiani kirjoja joita voit sitten kiikuttaa kaikille oikeasti kilteille lukutoukille. Joukossa on myös muutama, joita kehottaisin sinua välttämään kuin ruttoa, jollet ole ajatellut lähteä tänä jouluna ihan risulinjalle. Etkä Sinä sellaista tekisi, ethän?

KAIKKEIN KILTEIMMILLE TYTÖILLE JA POJILLE:
  • William Boyd: Restless
  • Zadie Smith: On Beauty
  • Jeannette Walls: The Glass Castle
NIILLE JOIDEN NIMEN VIERESSÄ ON SEKÄ PLUSSAA ETTÄ MIINUSTA:
  • Kate Atkinson: One Good Turn
  • Sarah Hall: Haweswater
  • Joel Haahtela: Perhoskerääjä
  • Richard Russo: Mohawk
TUHMURIINEILLE:
  • C.S. Lewis: The Voyage of the Dawn Treader
  • Joyce Carol Oates: Black Girl/White Girl
  • Vladimir Nabokov: Lolita
8851596.gif  11045049.gif  11460007.gif   perhoskeraaja.jpg

Ja jos pukki jaksaa vielä vähän lukea niin kommentoin tässä toivelistaa lyhyesti, ettei tarvitse vanhan miehen sikaa säkissä raahata:

Tuosta keskikategoriasta Haahtela oli itse asiassa aikamoisen hyvä - kaunis, ilmava ja kevyt - mutta niin mitättömäksi haukkapalaksi se minulle jäi, ettei ylimpään lahjakastiin ollut asiaa. Sen pukki voi siis kiikuttaa eritoten niille kilteille pilteille, joiden lukurytmiin ohuet kirjat sopivat parhaiten. Loistava kirjoittaja Atkinson päätti puolestaan uusimmallaan jatkaa siitä mihin ihan mainio edellinen jäi, mutta ikävä kyllä henkilöillä ei ollut enää mitään kovin kiinnostavaa annettavaa ja juttukin oli vähän sekava. Ei nyt ihan risujen seuraksi säkkiin mutta kyllä pukki parempiakin kirjoja löytää. Sama juttu Richard Russon Mohawk-kirjan kohdalla - teksti on hyvää mutta tarina oli kuin huonompi versio ihanasta Empire Falls-romaanista eikä se yltänyt myöskään viimeksi lukemani Russon tasolle. Konttiin siis mielummin tuo Maine-kertomus! Haweswater taas saattaa kyllä ilahduttaa jotakuta lukutoukkaa, mutta pukki katsoo sitten tarkkaan, että kirja menee varmasti sellaiseen osoitteeseen, jossa luetaan mielellään verkkaista tekstiä (ja olisi hyvä jos padonrakennuskin kiinnostaisi vähän.)

Eipä niistä tuhmuriineista varmaan tarvitse sen suurempaa numeroa tehdä - pukkihan ei kuitenkaan kai mikään julma tuomari ole? - mutta jos niille nyt jotain niin ehdotan listan järjestyksessä  tusinatylsyyttä, käsittämättömiä kirjallisia tekniikoita tai tahmaista klassikkoa (nii-in, kaikista klassikoista ei tarvitse tykätä. Voi kyllä olla, että pukin listalta löytyy joku ihan kilttikin, joka ilahtuisi tästä Nabokovista kovasti.)

Hyvin, kuuliaisesti ja maailmanrauhaa edistävästi käyttäytyneille voisit sitten minun puolestani kantaa ensinnäkin rikkaan ja ilmaisuvoimaisen Smithin, jossa tarinakin oli tällä kertaa erinomaisen kiehtova - tosin henkilögalleriasta ei taida löytyä montakaan tyyppiä, jotka ovat itse joululahjansa ansainneet. Niille jotka eivät vähästä järkyty voit viedä Wallsin lapsuusmuistelmat (joka joulu yksi kurjuuskirja, eikö totta?) - kaiken köyhyyden, lian ja vastuuttomien vanhempien keskellä kukkii toivo, ilo ja tulevaisuudenusko; oikein sopiva joulutarinaksi siis.

Joka listalla täytyy olla joku ykkönen ja tällä kertaa se on Boydin uunituore Restless, joka oli minusta vuoden 2006 paras uutuus. Pyytäisinkin, että pukki veisi sen mahdollisimman monelle kiltille ja vaikka parille tuhmallekin, eivätpähän sitten ehtisi välipäivinä tehdä niin paljon pahojaan.

Kiitos, pian nähdään!

P.S. Dallasin-tonttu on saattanut jo tehdä muutamia kirjahankintoja Suomeen päin, joten pukki on sitten varovainen näitten kirjojen kanssa!

P.P.S. Minun ei pitänyt pyytää itselleni mitään, mutta jos pukilla on asiaan minkäänlaista vaikutusvaltaa, niin pukki voisi katsoa, että Coloradoon sataisi vähän lisää lunta.

P.P.P.S. No okei, voit tuoda myös suomenkielisiä romskuja.